U trendu

Plenkovic: Egzibicionizam Milanovica ne vodi do resenja u BiH

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je danas da rešenje za problem Hrvata u BiH može da se ostvari jedino dogovorom aktera u toj zemlji, prvenstveno Bošnjaka, ili uz podršku međunarodne zajednice, a ne „egzibicionizmom“ predsednika države koji, kako tvrdi, zloupotrebljava tamošnje Hrvate.

Plenković je povodom inicijative hrvatskog predsednika Zorana Milanovića da se blokira pristup Švedske i Finske u NATO dok se ne izmeni izborni zakon u BiH kako bi se sprečilo da brojniji Bošnjaci preglasavaju Hrvate, rekao da se on i njegova vlada temom Hrvata u BiH bave sistemski i da traže partnere i saveznike.

„To je jedini put, dugorocno težak i zahtevan. Mi jako dobro znamo šta su hrvatski nacionalni interesi, šta treba raditi za zaštitu Hrvata u BiH“, istakao je Plenković, prenosi Hina.

Dodao je da ni HDZ ni parlamentarna većina „nemaju ni najmanje razumevanje da se blokira članstvo Švedske i Finske u NATO“.

Prema njegovim rečima, Milanović je „izleteo s tom inicijativom u javnost, a da se nije apsolutno ni sa kim konsultovao“.

„Ova inicijativa je usmerena jedino i isključivo kako bi se zlupotrebio interes hrvatskog naroda u BiH. To je ono što je suština. Rekao sam to celnicima Hrvatskog narodnog sabora u BiH“, rekao je Plenković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.