U trendu

Plenković EU misiju za UKR uporedio sa misijama NATO

ZAGREB – Premijer Andrej Plenković komentarisao je izjave da je protivustavan vladin predlog prosleđen parlamentu na odlučivanje o obuci ukrajinskih vojnnika i uporedio to sa hrvatskim misijama u Avganistanu i Prištini.

“Hrvatska je članica EU već devet i po godina, EU je donela zajedničku odluku da se osniva EU misija vojne pomoći i podrške Ukrajini. To je zajednička odluka svih. Nije nikakva vežba, kratka obučna vežbica u kojoj će neki strani vojnici doći u Slunj ili će naši otići u stranu zemlju“, rekao je Plenković na Krku.

To je, kazao je, misija koja će trajati nekoliko godina u kojoj hrvatska vlada smatra da treba da učestvuje.

„Vlada je pitala predsednika Hrvatske da li je saglasan. On nam nije odgovorio pismom nego se oglasio nekakvim saopštenjem“, rekao je Plenković.

“Je li nam Kosovo saveznik, je li nam Avganistan saveznik u smislu članstva u NATO-u? Ne, ali sve su to misije u kojima je Hrvatska učestvovala, sve su to misije koje su prošle kroz Hrvatski sabor, a sada je na delu beg od odgovornosti saborskih poslanika i pojedinih stranaka o tome da se izjasne gde su”, rekao je Plenković, prenela je zagrebačka N1 tv.

Smatra da nema razloga za dilemu ovog pitanja.

“Ako političke stranke danas, s iskustvom Hrvatske, trajanjem ruske agresije gotovo godinu dana, činjenicom da su ovde austrijski kancelar i bavarski premijer zbog energetske krize koju nismo uzrokovali mi nego Rusija, imaju dilemu o tome treba li participirati tako da dvoje ili troje oficira bude u komandnim strukturama, da nekoliko naših oficira i vojnika ode u Poljsku ili u Nemačku gde će biti sedište te misije ili da stotinak Ukrajinskih vojnika dođe pa ih naši instruktori obučavaju. Ako je to Hrvatskoj problem nakon što smo više puta poslali konkretnu vojnu pomoć onda imamo igru skrivača onih koji nemaju hrabrosti reći za šta se zalažu”, rekao je hrvatski premijer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.