U trendu

Plenković: Hrvatska pooštrava mere – ciljano i postupno

ZAGREB – Predsednik vlade Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da Hrvatska postupno i ciljano pooštavala epidemiološke mere.

„Reč je o nastavku postupnog, proporcionalnog i ciljanog pooštravanja mera u kombinaciji s višemesečnim pozivanjem građana na poštovanje mera, jer u toj kombinaciji leži dobar deo uspeha ili neuspeha”, rekao je Plenković u intervjuu za „Novi list“, prenosi Hina.

On je dodao da je činjenica da ogromna većina građana poštuje mere, ali da su kazne nevoljno uvedene zbog “neodgovornih pojedinaca koji su ugrožavali napore velike većine”.

Plenković je podsetio i kako su neke zemlje nekoliko meseci bile potpuno zatvorene i to ih nije sprečilo da pred Božić pooštre svoje ionako već vrlo restriktivne mere, jer im brojevi rastu.

„Suprotno njima, naši se brojevi sada smanjuju, što je ohrabrujuće, a hrvatske građane smo pritom poštedeli vrlo strogog zatvaranja, koje bi za Hrvatsku ekonomski i finansijski bilo teško izdrživo“, istakao je i naglasio kako je hrvatska strategija bila drugačija, s postupnim pooštravanjem, proporcionalno širenju epidemije, ali i dalje s manje strožim merama od mnogih evropskih zemalja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.