U trendu

Plenković i Izetbegović o izbornoj reformi u BiH

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković održao je večeras u Dubrovniku radni sastanak sa predsednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem o situaciji u BiH i izbornoj reformi u toj zemlji.

„Tema su bili dogovori između političkih stranaka, pre svega institucija, ključnih aktera, o reformi izbornog zakonodavstva, pripremama za izbore i jedna snažna poruka podrške BiH kada je reč o stavu Vlade Hrvatske o njenoj teritorijalnoj celovitosti, suverenitetu i jačanju dobrosusedskih odnosa“, rekao je Plenković.

Najavio je da će fokus biti „na traženju rešenja u okviru kojih će i Hrvati biti ravnopravan konstitutivan narod i na situaciju u kojoj će i načelo legitimne zastupljenosti biti reflektirano prigodom izbora članova Predsedništva s teritorija Federacije BiH“ i poručio da je to „ono na šta se ukazuje godinama“.

Hrvatski premijer je rekao da je večerašnji sastanak nastavak dijaloga, prenosi Hina i podseća da su se Izetbegović i Plenković poslednji put susreli u decembru u Sarajevu.

Izetbegović je u subotu rekao da veruje da postoji prostor za dogovor o izmenama izbornog zakona u BiH na čemu insistira HDZ BiH kako bi se zaštitila prava hrvatskog naroda.

„Izbora mora biti. Ne verujem da će rukovodstvo HDZ-a učestvovati u nekim dramatičnim blokadama i time rizikovati da se pridruže Miloradu Dodiku na raznim ‘crnim listama'“, rekao je Izetbegović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar