U trendu

Plenković: Istrajaćemo na normalizaciji odnosa sa Srbijom

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković predvodio je držvnu delegaciju na tradicionalnom božićnom prijemu u organizaciji Srpskog nacionalnog vijeća i tom prilikom, uz čestitke za Božić, poručio da će Hrvatska istrajati na normalizaciji odnosa sa Srbijom, kao i na tome da srpska manjina u Hrvatskoj bude respektovana i da participira u političkom životu ove zemlje.

Plenković je prisutne na božićnom prijemu pozdravio tradicionalnim pozdravom „Mir Božji, Hristos se rodi“ i istakao:

„Kada gledam na ukupno postignuće parlamentarne većine koja daje ton hrvatskom društvu s političkim predstavnicima srpske manjine koji su, s ostalim manjinama, predstavnici vladajuće većine, mogu reći da smo se i pre krize vodili idejom da smanjimo polarizaciju u društvu, učinimo korake poštovanja, razumevanja, pijeteta i istine, ali isto tako da budemo okrenuti budućnosti i saradnji“.

Taj politički okvir, prema rečima premijera Plenkovića, osnažen je u drugom mandatu i manifestira se u svemu što radimo. „Pazimo da ne dižemo tenzije, nego da ih spuštamo. Gledamo da ne ostavljamo probleme koji su se akumulirali godinama, nego da ih rešimo dijalogom i saradnjom i to na celoj teritoriji Republike Hrvatske“, naveo jej Plenković.

Istakao je da je ta vrsta politike dijaloga i uvažavanja je standard ispod kojeg se više ne sme i neće moći ići.

„Ne vide to svi na ovaj način kako ga vidimo mi, ali ćemo istrajati na tome. Istrajaćemo na obnovi Banije nakon razornog potresa, kao i na pronalasku svih nestalih osoba u Domovinskom ratu, istrajaćemo ćemo na procesuiranju svih koji su počinili ratne zločine jer oni ne zastarevaju, istrajaćemo na normalizaciji odnosa između Hrvatske i Srbije kao i na tome da srpska manjina u Hrvatskoj bude respektovana i da participira u političkom životu upravo onako kako to mi radimo“, rekao je Plenković.

Jer, poručio je, ovo nije samo naša hrvatska kuća, nego je i evropska kuća sa svojim vrednostima i postignućima.

„Zbog toga u vremenu Božića pozivam sve da tome date svoj doprinos i postanete deo mozaika boljih odnosa da činimo život u Hrvatskoj boljim za sve“, naveo je premijer.

Prijem je održan u atrijumu Srpske pravoslavne opšte gimnazije „Katarina Kantakuzina Branković“ u Zagrebu.

Na prijemu su se okupili članovi, prijatelji, saradnici i simpatizeri SNV-a, kao i predstavnici hrvatskog državnog vrha, koji je predvodio Plenković, izvestio je portal hrvatskog nedeljnika Novosti.

U delegaciji su bili predsednik Sabora Gordan Jandroković, potpredsednik vlade Boris Milošević, ministarka kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i minisar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman.

Prijemu je prisustvo gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Božićni blagoslov, uz lomljenje česnice, udelio je patrijarh srpski Porfirije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.