U trendu

Plenković: O izlasku iz koalicije želim da čujem organe SDS S

ORAHOVICA – Hrvatski premijer Andrej Plenković prokomentarisao je mogućnost izlaska Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Milorada Pupovca iz vladajuće koalicije, navodeći da najpre želi da čuje mišljenje organa te stranke.

Na pitanje da li je tokom posete Virovitici razgovarao sa liderom HVIDR-e Josipom Đakićem, budući da HVIDR-a insistira na tome da SDS S izađe iz koalicije, Plenković je rekao da će razgovarati, ali da najpre želi da čuje stav tela te stranke, javila je sinoć Hina.

Plenković, koji je i predsednik HDZ-a, rekao je da nije primereno da neko, u konkretnom slučaju HVIDR-a, postavlja uslove HDZ-u s kim će ići u koaliciju.

„Što se toga tiče, odlučivaće HDZ i partneri u parlamentarnoj većini“, rekao je Plenković.

On je naglasio da HDZ ne diriguje drugima mišljenje ni stavove, niti poruke koje žele da upute javnosti.

„Ima ko odlučuje o parlamentarnoj većini i partnerima“, poručio je Plenković.

Na pitanje ima li predsednica Kolinda Grabar-Kitarović punu podršku slavonskog HDZ-a s obzirom na to da je na tom području, kako se navodi, popularan nezavisni kandidat Miroslav Škoro, Plenković je rekao da ona uživa podršku celog HDZ-a.

„Ne vidim ko bi to, gde i kako mogao dovesti u pitanje“, rekao je.

Plenković se osvrnuo i na situaciju u nekadašnjem koncernu „Agrokor“, istakavši da se nagodba o restrukturiranju mora poštovati, što se odnosi i na pitanje refinanciranja takozvaih roll-up kredita.

„Sporazum će sigurno poštovati novoosnovana `Fortenova grupa` i obaveza plaćanja graničnog duga, kako je dogovoreno u sporazumu, biće poštovana“, rekao je Plenković, dodajući da to uopšte nije sporno i da oko toga dileme nemaju predstavnici Fortenova grupe ni dobavljači.

On je naglasio kako je bitno da se Uprava i dobavljači međusobno dogovore, a Vlada je tu da im pomogne kako bi se postigao dogovor o dinamici isplata.

Plenković je istakao da ministar privrede Darko Horvat razgovara s predstavnicima Uprave i dobavljačima i da je siguran da će se naći rešenje, dok bi se refinansiranje kredita trebalo realizovati ove nedelje.

Plenković je rekao da hrvatske poreske obveznike proces restrukturiranja „Agrokora“ nije koštao ni jednu kunu, dok je „cunami koji je se trebalo da se dogodi hrvatskoj privredi izbegnut zbog aktivnosti Vlade RH, koje je donela Zakon o izvanrednoj upravi“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.