U trendu

Plenković obeležeio godišnjicu smrti Tuđmana

ZAGREB – Hrvatski premijer i lider HDZ Andrej Plenković sa saradnicima položio je danas venac na grob Franje Tuđmana, na zagrebačkom Mirogoju, povodom 22. godišnjice od njegove smrti i poručio da je bio prvi predsednik samostalne Hrvatske koji je preuzeo odgovornost za državu i narod u, kako je naveo, vrlo kompleksnim medunarodnim okolnostima.

Tuđman je, rekao je Plenković, bio na celu države kada su se „oslobadale okupirane teritorije te postavio je temelje razvoja hrvatske demokratije“.

Plenković je rekao da je Tuđman, prvi predsednik samostalne Hrvatske, bio onaj koji je postavio temelje razvoja hrvatske demokratije, izgradnje institucija, pluralizma, socijalno-tržišne ekonomije i da je zemlju usmerio ka EU i NATO.

Naveo je da se danas, nakon 22 godine od Tuđmanove smrti, može, kako je kazao, realno oceniti njegov značaj u istoriji hrvatskog naroda i savremene hrvatske države.

„Stoga smo danas ovde i kao sledbenici njegove doktrine i njegove ideje o Hrvatskoj sa velikom obavezom da, u vreme kada mi uživamo poverenje hrvatskih biraca, nastavimo da radimo na dobrobiti hrvatskog naroda I stoga mu još jednom zahvaljujemo za sve što je ucinio za Hrvatsku u presudnim trenucima“, rekao je Plenković, prenela je Hina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.