U trendu

Plenković očekuje da Šmit obezbedi ravnopravnost Hrvata

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković se nada da će visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit povući poteze koji će, nakon izbora u 2. oktobra, obezbediti barem minimalnu ravnopravnost Hrvata.

„Nadamo se da će visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit povući poteze koji će omogućiti da osiguraju barem minimalnu ravnopravnost Hrvata nakon izbora 2. oktobra“, rekao je Plenković novinarima u Imotskom.

Premijer je rekao da je hrvatska vlada „čvrsto uz Hrvate u BiH“, ali ne na način da vređa Šmita i da ga uvredama poput Milanovićevih odvrate od toga da donese odluku u korist Hrvata.

„Radimo to na način da razgovaramo s njim o meritumu, da pojasnimo zašto je dobro da nešto donese“, naveo je Plenković.

Osvrnuvši se na „zveckanje oružjem“, Plenković je, kako prenosi Hina, istakao da Hrvatska „projektuje stabilnost i kao članica EU i NATO“ te da je zemlja koja je rešila sve svoje nacionalne zadatke, spojila svoju državnu teritoriju i godine će biti članica evropodručja i Šengena, koja brine o Hrvatima van Hrvatske, posebno o Hrvatima u BiH kao konstitutivnom narodu.

Podsetio je da je lider SDA Bakir Izetbegović sada otvoreno priznao da je pregovarao u lošoj veri, da je vodio pregovore na način da ostane status quo. „To je neprihvatljivo i po mom sudu za njega nije baš ni politički pametno, čak je, kazao je, diskvalifikujuće jer znači nastojanje da prevarite one s kojima pregovarate, uključujući i međunarodnu zajednicu“, kazao je premijer.

Ukazao je na „ogromnu razliku“ između službenog Zagreba i Sarajeva i istakao da orkestrirani pritisci političkih stranaka protestima u Sarajevu i pretnje koje je Šmit doživeo sigurno nisu doprinele tome da donese odluku pre par dana, ali da će odluku doneti nakon određenog roka.

Uveren je, kazao je, da bošnjački politički akteri neće promeniti svoje stavove. „Po meni, ja ne vidim, nakon što ključni politički akteri na bošnjačkoj strani otvoreno govore ‘pregovarali smo da nam prođe vreme’, kako ćeš onda očekivati da pet minuta do dvanaest nešto najedanput dogovore“, rekao je Plenković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.