U trendu

Plenković pisao liderima EU zbog drona koji je pao u ZG

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković u pismu liderima država članica EU i evropskih institucija, kao i generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu, izvestio je o padu bespilotne letilice u Zagrebu i zatražio tešnju saradnju EU i NATO kako se takvi incidenti ne bi ponavljali.

Plenković je ocenio da je bitno da se nastavi dalje jačanje mehanizama za razmenu informacija i brze koordinisane odgovore „kako bismo se efikasno nosili sa ovakvim situacijama“.

„Stoga vas pozivam da podelite s nama sve informacije koje biste mogli imati o ovom incidentu“, naveo je Plenković u pismu, koje je uputio šefovima država ili vlada članica EU, predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, šefu diplomatije EU Žozepu Borelju i generalnom sekretaru NATO.

U pismu je opisao da je bespilotna letilica pala blizu centra Zagreba, u parku kraj studentskog doma, u kojem je smešteno 4.500 studenata, a naveo je i da je ostao veliki krater i da je oštećeno nekoliko automobila, ali da nije bilo žrtava, prenosi Hina.

On je naglasio da se još ne zna odakle je letilica lansirana, ali da se, prema analizi putanje, čini da je došla sa teritorije Ukrajine.

„Ono što znamo jeste da je ušla u vazdušni prostor EU iz Ukrajine i na putu do Hrvatske prešla preko rumunskog i mađarskog vazdušnog prostora“, naglasio je Plenković.

Dodao je da ne zna ni ko je lansirao dron niti da li je njegova putanja bila namerna ili je bio izvan kontrole.

„Letilica koja je pala bila je izviđački dron, ali sutra bi to mogao biti i naoružani, stoga je ključno da uspostavimo mehanizme za detekciju i odbranu koji će sprečiti da takve letilice prete našim gradovima, a da ne budu otkriveni i neutralizirani“, poručio je Plenković.

U dosadašnjoj istrazi ustanovljeno je da se radi vojnom izviđačkom dronu srednjeg dometa s operativnim doletom od 1.000 kilometara TU-141 Striž, koji je proizveden u bivšem Sovjetskom Savezu.

U hrvatski vazdušni prostor ušao je iz Mađarske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.