U trendu

Plenković: Podržavamo proces proširenja EU na susede

LJUBLJANA – Hrvatska podržava proces proširenja EU-a na susedne zemlje, rekao je danas premijer Andrej Plenković u Sloveniji i upozorio da se bez jasne poruke jugoistoku Evrope o evropskoj perspektivi otvara prostor za druge globalne sile na tom prostoru.

„Pozicija Hrvatske vrlo je jasna. Mi podržavamo evropsku perspektivu, proces proširenja EU-a na nama susedne zemlje. Smatramo da je to izrazito važno i da tu poruku trebamo snažno poslati i danas“, rekao je Plenkovic novinarima uoči neformalne radne večere s kolegama iz EU.

Dodao je da će deklaracija sadržavati termine poput evropska perspektiva i proces proširenja, ali kaže da „nije realno očekivati“ da će se u njoj navesti i vremenski okvir ulaska tih zemalja u EU.

Naime, slovenačko predsedavanje Savetom EU-a predložilo je da se u deklaraciji navede da EU treba biti spremna za primanje svih zemalja zapadnog Balkana najkasnije do 2030, podseća Hina.

Tome se u prvom redu protive zemlje zapadne Europe, ali je dobro da se pokreće pitanje o vremenskom okviru, kaže Plenkovic.

Uz podršku na njihovom putu prema članstvu u EU, Plenković ističe da je pred tim zemljama još puno posla.

„Nije ovo skup zemalja gde je sve fenomenalno pa da ide kao da je ulje u „mašini“ i da se ništa ne čuje, to nije baš tako. Treba tu puno još raditi, a mi ćemo se truditi da to bude što brže i što bolje“, istakao je Plenković koji je učestvovao i na sastanku Evropske narodne stranke.

On je ocenio da je dobro što je došlo do deeskalacije situacije između Beograda i Prištine i najavio da će se sutra kratko videti i s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Porucio je da „nije primereno niti normalno“ da se blokira početak pregovora Severnoj Makedoniji, naročito pošto je rešila spor o imenu s Grčkom i postala članica NATO.

Komentarišući stanje u BiH, ponovio je poziciju Hrvatske da legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda treba da se reflektuje i kroz pravičan izborni zakon u najvišim predstavničkim telima BiH, odnosno kroz Predsedništvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.