U trendu

Plenković pozvao inestitore da ulažu u žemlje ZB

LONDON – Premijer Andrej Plenković pozvao je danas, na samitu Evropske banke za onovu i razvoj (EBRD) u Londonu, investitore da ulažu u Zapadni Balkan.

„Hrvatska će učiniti sve što može da pomogne svojim jugoistočnim susedima i investiciona zajednica bi trealo da iskoristi priliku u korist tih zemalja i korist cele Evropske unije“, rekao je premijer Hrvatske, koja je predsedavajuća Savetom Evrope u prvih šest meseci ove godine.

Plenković, kao premijer zemlje koja predsedava Savetom Evrope, i predsednik EBRD-a Suma Čakrabarti otvorili su danas četvrti investicioni samit EBRD-a na temu Zapadnog Balkana.

„Mi smo zemlja koja najbolje poznaje to područje i koja pruža podršku tim zemljama da bi se se ubrzao njihov put prema Evropskoj uniji. To je jedan od naših ključnih prioriteta“, rekao je Plenković, prenela je Hina.

Dodao je da je Hrvatska kao predsedavajuća Savetom EU već postigla uspeh uvrštenjem pitanja proširenja visoko na dnevni red EU-a.

To je, kazao je, podstaklo i nekoliko drugih zemalja članica da uoči samita u Zagrebu, 6. i 7. maja organiziraju sastanke na visokom niiovu na temu proširenja na Zapadni Balkan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.