U trendu

Po broju zena – srpska skupstina na 30, vlada na 16. mestu

BEČ – Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, koji u Beču učestvuje na konferenciji Interparlamentarne unije, izjavio je da je to telo napravilo svojevrsnu rang listu parlamenata s obzirom na broj žena poslanica, i da se među 190 skupština, srpska našla na 30. mestu, dok je Srbija na 16. mestu po broju pripadnica lepšeg pola u vladi.

Dačić je učestvovao u radu dva panela, od kojih je jedan bio posvećen sprečavanju diskriminacije žena i devojčica, gde je istakao da je Skupština Srbije uoči prethodnih izbora promenila zakon, pa je sada 40 odsto žena u parlamentu.

Tokom pandemije doneta su i dva nova zakona, o rodnoj ravnopravnosti i o sprečavanju diskriminacije.

„Organizatori su u cilju pripreme konferencije narpavili svojevrsnu rang listu parlamenata po tome koliko žena ima u skupštini i zanimljivo da je od 190 paramenata, koliko je klasifikovano, srpski na 30. mestu. A još bolji plasman je što je Srbija na 16. mestu po broju žena u vladi“, rekao je Dačić novinarima.

To je, kaže, pravi pokazatelj koliko Srbija posvećuje pažnje tom pitanju.

Dačić je dodao da je opšta tema konferencije IPU uloga parlamenata u svetskom miru, naročito u vezi sa svim izazovima sa kojima se svet suočava u toku pandemije.

„Ovo je jedna od retkih konferencija koja se održava uživo i nije u onlajn formatu. To je prilika za različite bilateralne susrete, za razmenu moišljenja kolegama“, dodao je Dačić.

Na pitanje koliko je pandemija ugrozila status parlamentarizma, Dačić je rekao da je naš parlament dobio pozitivnu ocenu, jer je veliki deo pandemije radio, i nije bilo velike krize u radu, a takođe, nije bilo ni mnogo slučajeva kovida 19 među poslanicima, jer su se poštovale sve mere.

„Ali, ta zabrinutost se odnosi na ulogu parlamenata, odnosno zakonodavne vlasti u uslovima kada država mora da reaguje na određen način. Gotovo sve su uvodile vanredno stanje i postojala je zabrinutost kako će se to odraziti na sistem vlasti i ljduska prava i slobode“, rekao je Dačić.

Dodao je da u Srbiji nije bilo velikih problema, da je parlament redovno zasedao, što je iskustvo koje i danas deli sa kolegama.

Dačić je naveo i da je parlament Srbije pokazao da zakonodavna vlast može da bude brza, jer nema „liste čekanja“ zakona, koji treba da dođu na dnevni red.

„Sve što vlada pripremi, odmah se nalazi na sednici parlamenta. Pokazali smo izuzetnu efikasnost, veliki broj dana smo radili i usvojili sve što je vlada pripremila. Nema kašnjenja, čak obrnuto, moramo da čekamo neki zakon da ga stavimo na dnevni red“, rekao je Dačić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.