U trendu

Počela vanredna sednica Generalne skupštine UN o ruskoj invaziji na Ukrajinu

U Njujorku je danas počela hitna, vanredna sednica Generalne skupštine UN kako bi se sve članice svetske organizacije imale mogućnost da se izjasne o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Sednica je počela minutom ćutanja u znak sećanja na žrtve ruske invazije započete 24. februara. Previdjeno je da će sednica biti nastavljena sutra, a na kraju zasedanja je predvidjeno glasanje o rezoluciji kojom se poziva na prekid ruske ofanzive.

Više od 100 govornika se prijavilo za sednicu Generalne skupštine UN.

Očekuje se da će se veliki broj afričkih i južnoameričkih zemalja izjasniti protiv ruske invazije na Ukrajinu, smatraju diplomate.

Savet bezbednosti UN usvojio je u nedelju uveče rezoluciju kojom se poziva na sednicu Generalne skupštine. Za tu rezoluciju koju su predložile SAD i Albanija, glasalo je 11 zemalja. Rusija je glasala protiv, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kina i Indija su bili uzdržani. Veto nije bio moguć prema važećim propisima UN-a, kada je u pitanju takva vrsta rezolucije.

Na osnovu procedure ustanovljene 1950. godine pod nazivom „Ujedinjenje za održavanje mira“, usvojena rezolucija ne može biti predmet veta stalnih članica Saveta bezbednosti, medju kojima je Rusija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar