U trendu

Počela večera lidera Zapadnog Balkana u Briselu

BRISEL, 11. maja ( Tanjug) – U zgardi Evropske službe za spoljne poslove u Briselu počela je radna večera koju je za lidere sa Zapadnig Balkna organizovao sef diplomatije EU Žozep Borelj, a na kojoj učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U Briselu napominju da je u pitanju neformalna radna večera koju šefovi diplomatija EU već tradicionalno organizuju za lidere sa Zapadnog Bakna kako bi se procenuila situacija i saradnja u regionu, angažman EU sa regionom i evrointegracioni put Zapadnog Balkana.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu naglašavaju da će ovoga puta ipak rat u Ukrajini biti u fokusu razgovora Borelja sa partnerima iz regiona.

Predviđeno je da se razgovara o uticaju ”ničim izazvane ruske agresije na Ukrajinu” na bezbednosnu i ekonomsku situaciju u regionu ukljucujući i pitanja snabdevanja energentima i hranom, a domaćin je na dnevni red sastanka stavio i pitanje ”bolje korrdinacije i zajedničkog odgovora” EU i Zapadnog Balkna na ”rusku agresiju”.

Na večeri u Briselu su, pored predsednika Srbije, predsednik Crne Gore Milo Đukanović i premijeri Albanije i Severene Makedonije, Edi Rama i Dimitar Kovačevski.

BiH predstavljati srpski član Predsedništva Milorad Dodik, a privremne institucuje u Prištini ministarka spoljnih poslova Donika Gervala.

Planirano je da se na kraju večere oko 22.30 predsednik Vučić obrati medijima u Briselu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar