U trendu

Počele 7. CISM svetske vojne igre u Kini, učestvuje i VS

PEKING – U kineskom gradu Vuhanu juče su počele 7. CISM svetske vojne igre koje je otvorio predsednik Kine Si Đinping, a na kojima će Srbiju predstavljati 41 takmičar.

Si je na sastanku sa zvaničnicima Međunarodnog saveta za vojne sportove (CISM) i predstavnicima država učesnica izrazio očekivanje da će moć sporta biti i most komunikacije među različitim kulturama i okupiti zajedno narode u srce mira, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Tokom narednih 10 dana 9.308 vojnih sportista iz 109 država članica CISM takmičiće se u 27 disciplina na rekordnih 329 sportskih događaja.
Srbiju će predstavljati 41 takmičar u 10 disciplina, rvanju, tekvondu, orijentiringu, džudou, boksu, plivanju, atletici, padobranstvu, streljaštvu i triatlonu.
Svi naši takmičari su dobro i motivisani su da daju sve od sebe, boreći se za medalje za Srbiju i Vojsku Srbije. Konkurencija jeste velika, ali Vojska Srbije uvek ide na pobedu, navodi se u saopštenju.
CISM svetske vojne igre zbog velikog broja učesnika i broja disciplina nazivaju i vojne olimpijske igre.

To je potvrdila i današnja svečanost otvaranja igara sa rekordnim brojem takmičara koji su prodefilovali Centralnim sportskim centrom grada domaćina, a kulturno-umetnički program bio je istinski multimedijalni doživljaj sa porukama za mir širom sveta i atraktivnim paljenjem olimpijske vatre.
U Olimpijskom selu u Vuhanu takođe na svečan način podignute su zastave svih država učesnica ovogodišnjih igara.
Međunarodni savet za vojne sportove (CISM) formiran je 18. februara 1948. u Nici na temeljima ideje o uspostavljanju mirnog i bezbednog sveta i misijom da se pripadnici oružanih snaga širom sveta bore i nadmeću na sportskom umesto bojnom polju. Filozofija i ideali organizacije ugrađeni su u zvanični slogan CISM – “Prijateljstvo kroz sport”.

CISM trenutno uključuje vojni sport 138 zemalja sveta, a Republika Srbija primljena je kao njegova 127. članica na 58. Generalnoj skupštini i Kongresu CISM, 15. maja 2003. u Dubaiu (Ujedinjeni Arapski Emirati), sa ciljem da participira u održivom razvoju svetskog mira i unapređivanju međuarmijske saradnje, poverenja i pomirenja u regionu i svetu kroz sport.
Od učlanjenja Srbija 2003. godine, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbiji učestvovali su na više od 150 aktivnosti iz programa CISM, od kojih su najznačajniji nastupi na svetskim vojnim igrama u Kataniji (Italija, 2003), Hajderabadu (Indija, 2007), Rio de Žaneiru (Brazilu, 2011) i Mungjangu (Južna Koreja, 2015. godine).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.