U trendu

Počelo izvlačenje olupine potopljenog migrantskog broda u Sredozemlju

Izvlačenje olupine migrantskog broda u kome se udavilo 800 migranatga u aprilu 2015. u Sredozemlju je počelo pomoću specijalne konstrukcije, saopštila je danas italijanska ratna mornarica.

U saopštenju se navodi da je specijalna metalna struktura napravljena za ovo izvlačenje prikačena za potopljeni brod na dubini od 370 metara juče uveče i počela sa izvlačenem broda na površinu preko dve specijalne konstrukcije.

Operacija će biti spora i mogla bi da se završi u petak.

Brod prenatrpan migrantima potonuo je u noći izmedju 18. i 19. apria 2015. pošto je udario u portugalski teretni brod. U toj nesreći bilo je samo 28 preživelih koji su ispričali da ih je na brodu bilo 800, čime je ova nesreća najgora koja se dogodila na Sredozemlju u više decenija.

Italijanski zvaničnici obećali su da će izvući potopljeno plovilo i pokušati da identifikuje žrtve i pruži im dostojanstvenu grob. Italijanska ratna mornarica pronašla je olupinu na dubini od oko 370 metara i na 150 kilometara od libijske obale.

U saopštenju mornarice navodi se da su neki delovi olupine isečeni da bi se olakšalo izvlačenje, i da su svi otvori blokirani da se ne bi rizikovalo gubljenje tela nastradalih koji se nalaze u brodu.

Isti izvor je naveo da u ovoj preliminarnoj fazi, prva dva tela koja su bila u potpoljenom brodu su izvučena.

Oko pedeset žrtava pokupljeno je na sam dan nesreće, a mornarica je pored toga pronašla više od 169 tela oko olupine, i videla stotine drugih blokiranih unutra.

U saradnji sa kompanijom „Impresub Diving and Marine Contractor“, napravljena je metalna konstrukcija veličine potopljenog broda. Ona će podići olupinu i preneti je na ogromni šleper koji će je zatim preneti u bazu NATO u Melili, na Siciliji.

Olupina će zatim biti stavljena u rashladjeni šator dug 30, šriok 20 i visok 10 metara, koji su napravili vatrogasci i koji će imati težak zadatak da iz nje izvuku tela nastradalih.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar