Počelo povlačenje mirovnjaka ODKB iz Kazahstana

ALMATI – Vojne snage Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), predvođene Rusijom, počele su danas da se povlače iz Kazahstana nakon jednonedeljnog boravka koji je za cilj imao smirivanje tenzija nakon najvećih nemira koji su izbili u post-sovjetskoj eri u toj zemlji.

Tokom nekoliko dana nasilja bilo je poginulih i povređenih, a predsednik Kasim-DŽomart Tokajev se obratio ODKB-u za pomoć, pa su mirovnjaci upućeni u Kazahstan.

Posle nemira, Tokajev je smenio neke bezbednosne zvaničnike, koji su kasnije optuženi za izdaju.

Ove nedelje su vlasti saopštile da se situacija stabilizovala i da je završena, kako su naveli, „anti-teroristička operacija“ u većem delu zemlje, kao i u najvećem gradu, Almatiju.

„Zahvaljujući vašem dolasku (mirovnjaka iz ODKB), kazahstanska vojska i bezbednosne snage su uspele brzo da sprovedu zadatak lociranja i privođenja bandita“, rekao je zamenik ministra odbrane Kazahstana Muhamedžan Talasov prilikom današnjeg ispraćaja dela mirovnjaka.

Vojni savez ODKB je u sredu naveo da će kontingentu mirovne misije biti potrebno 10 dana da se potpuno povuče.

TAS S dodaje da su vlasti pritvorile oko 10.000 ljudi zbog nemira i rekle da su neki od napadača bili stranci, koje su trenirali islamski militanti.

U Kazahstanu, zemlji bogatoj naftom i gasom i sa populacijom od 19 miliona stanovnika, protesti su izbili zbog skoka cena goriva koji su se vrlo brzo proširili širom zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar