U trendu

Počelo suđenje bivšim menadžerima VW-a zbog prevare

BERLIN – Šest godina nakon što je izbio skandal s emisijom izduvnih gasova na vozilima Folksvagena (VW), četvorici bivših menadžera i inženjera kompanije je danas u nemačkom gradu Braunšvajgu počelo suđenje zbog učestvovanja u globalnoj prevari.

Prema optužnici njima se, uz ostalo, na teret stavlja trgovačka prevara i utaja poreza zbog instaliranja podešenog softvera u milione automobila, u prvom takvom kaznenom predmetu protiv šefova VW-a u Nemačkoj.

Softver koji je bio ugrađivan u automobile omogućio je da su se Folksvagenova vozila, iako su ispuštala višestruko veće vrednosti štetnih gasova od dopuštene, u laboratorijskim ispitivanjima činila čistijima od ostalih automobila.

Tužilaštvo je na prvom ročištu saopštilo da su ne samo vodeći inženjeri, već i menadžeri srednjeg nivoa i bivši članovi Uprave, znali za pokušaj prevare vlasti u SAD, gđe je ona prvi put izašla na videlo u septembru 2015.

Optuženi su se, prema tužilaštvu, dogovorili da prikriju postojanje navedenog softvera od regulatora zaštite životne sredine u SAD, a VW je od tada isplatio milijarde odštete vlasnicima dizel automobila širom sveta koji navode da ih je kompanija lagala o uticaju njihovih vozila na okolinu.

Neposredno pre početka suđenja, sud u Braunšvajgu doneo je odluku da će postupak protiv bivšeg izvršnog direktora Martina Vinterkorna (74) biti predmet odvojene rasprave i odluke pošto on nakon operacije ima zdravstvene probleme.

Tužilaštvo je uložilo žalbu na takvo razdvajanje postupka, a Vinterkorn je podneo ostavku ubrzo nakon izbijanja ovog skandala.

Bez obzira na ishod žalbe, očekuje se dugotrajno suđenje, najverovatnije do leta 2023., a ako budu osuđeni, optuženima preti kazna zatvora od najmanje šest meseci do 10 godina, prenosi Index.hr.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.