U trendu

Počeo razgovor Bajdena i Sija

VAŠINGTON – Američki predsednik Džozef Bajden i kineski Si Đinping započeli su danas telefonski razgovor tokom kog će razgovarati o velikom broju pitanja, uključujući ruski napad na Ukrajinu, saopšteno je iz Bele kuće.

Portparol Bele kuće Džon Kirbi je u ponedeljak saopštio novinarima da će Bajden i Si jedan deo razgovora posvetiti i pitanjima u vezi sa ekonomskim rivalstvom dve zemlje, prenosi Rojters.

To će biti peti razgovor dvojice lidera, a do njega dolazi nakon oštrih upozorenja Kine Bajdenovoj administraciji posle najava moguće posete predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajvanu.

„Razgovaraće o svemu, od tenzija oko Tajvana do rata u Ukrajini, kao i o ekonomskoj konkurenciji između naše dve zemlje. Ovo je poziv koji je odavno zakazan i već postoji agenda stvari o kojima ova dva lidera treba da razgovaraju“, naveo je Kirbi, prenosi britanska agencija.

Kirbi je istakao da bi putovanje Pelosi na Tajvan bilo pitanje koje spada u domen nacionalne bezbednosti SAD, ali da samo ona može doneti odluku o tome da li će da putuje ili ne.

„Ratobornost u retorici Kine oko mogućeg putovanja samo povećava tenzije. Smatramo da je to beskorisno s obzirom na situaciju“, naveo je on.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđian rekao je ranije novinarima da je kineska strana jasno naznačila SAD u više navrata da se snažno protivi poseti Pelosi Tajvanu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.