U trendu

Počinje suđenje Hongkonšanima koje je zarobila Kina

HONGKONG – Deset od 12 ljudi iz Hongkonga koje je Kina zarobila na moru dok su pokušavali da pobegnu brodom pre četiri meseca, u ponedeljak će se pojaviti pred sudom u kontinentalnom gradu Šenženu, saopštile su danas njihove pristalice.

Slučaj je privukao veliko interesovanje za Hong Kong i inostranstvo, jer su vlasti u Pekingu uhapsile ljude koji su pokušavali da napuste finansijsko čvorište u vreme sve veće zabrinutosti zbog izgleda za visok stepen autonomije grada, prenosi Rojters.

Porodice su ove nedelje zatražile da budu obaveštene o suđenju 20 dana ranije, zbog obaveznog 14-dnevnog karantina po ulasku u kontinentalnu Kinu.

Umesto toga, porodice sedmoro pritvorenika obavestili su o datumu suđenja advokati koje je imenovala vlada, saopštila je grupa za podršku.

Kineska obalska straža presrela je 23. avgusta 12 osoba na čamcu za koji se verovalo da ide prema Tajvanu.

Dvoje maloletnih osumnjičenih biće podvrgnuto privatnom saslušanju odvojeno, izjavile su kineske vlasti ranije ovog meseca.

Svi su se u Hong Kongu suočili sa optužbama povezanim sa antivladinim protestima u bivšoj britanskoj koloniji, uključujući nerede i kršenje zakona o nacionalnoj bezbednosti koji je Peking uveo gradu u junu.

Sudi im se po optužbama za ilegalni prelazak granice i organizovanje ilegalnog prelaska, za šta su predviđene kazne do sedam godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.