U trendu

Podignuta otužnica za pretnje HR nedeljniku Novosti

ZAGREB – Opštinsko državno tužilaštvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv Ivana Škrleca koji je 2017. u više mejlova pretio redakciji zagrebačkog nedejnika Novosti sa porukom da ih treba politi benzinom i žive zapaliti.

Od marta do septembra 2017. godine, u vreme dve huškačke kampanje vođene protiv nedeljnika Novosti, preko društvenih mreža i redakcijskog mejla stigao je veći broj uvredljivih i pretećih poruka, a protiv jednog od upornih pošiljaoca Srpsko narodno vijeće je, kao izavač nedeljnika, podnelo krivičnu prijavu.

Krivična prijava je podneta u jesen 2017. hrvatskom Državnom tužilaštvu, ali je predmet dugo stajao u nečijoj fijoci sve do prošlog leta, kada je prosleđen zagrebačkoj policiji, piše portal ovog nedeljnika.

Kriminalistička policija ubrzo je sprovela istragu i predala predmet Opštinskom državnom tužiaštvu u Zagrebu, koje je ove sedmice saopštilo da je 18. maja ove godine podignuta optužnica pred Općinskim krivičnim sudom u Zagrebu, a protiv okrivljenog državljaina Hrvatske I. Š. (43) zbog krivičnog dela pretnje, počinjenog na štetu zaposlenih u redakciji Novosti.

Optuženi je pretnje slao sa lične mejl adrese, pa su Novosti utvrdile da je reč o Ivanu Škrlecu, nekadašnjem sekretaru zagrebačke podružnice Hrvatske čiste stranke prava, koji je 2011. već bio prijavljen zbog pretnji novinaru Dragi Pilselu.

Škrlec se Novostima javljao na različite načine.

Jednom je poslao pesmu Ivana Gorana Kovačića „Mrzimo vas!“ posvećenu okupatorima i domaćim izdajnicima, uz poruku „Od vaših za vas“. Drugi put ih je nazvao „vašljivcim“, „nakaznim amoralnim spodobama“ i psovao im „majku četničku“.

Potom je, prenosi portal hrvatskog nedeljnika, iz poruke u poruku podizao nivo agresivnosti.

Opominjao ih je na to kako su prošli novinari Šarl Ebdoa u Francuskoj, a nešto kasnije uputio je poruku: „Novosti, izlet u nebo… Uskoro“, potpisujući se, pritom, ustaškim pozdravom.

U jednoj poruci je napisao: „Idući put treba organizovati akciju i žive vas polit benzinom i zapalit. Za dom spremni.“

Za ova dela je, navodi se, propisana kazna od šet meseci do pet godina zatvora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar