U trendu

Podrška latinoameričkih zemalja predsedniku Perua

LIMA – Vlade Meksika, Argentine, Ekvadora i Bolivije podržale su predsednika Perua Pedra Kastilja, koji je suočen sa nekoliko krivičnih istraga i stalnim pretnjama opozivom.

„Ponovo izražavamo našu solidarnost sa legitimno izabranim vlastima u Peruu. Verujemo da će svi (peruanski) politički akteri dati prioritet postizanju širokog konsenzusa“, navodi se u subotu u zajedničkom saopštenju vlada ove četiri latinoameričke države, prenosi Rojters.

Levičar Kastiljo, bivši zemljoradnik i učitelj koji je odrastao u siromašnoj porodici u peruanskim Andima, došao je na vlast prošle godine.

Iako je njegov dolazak na vlast uplašio investitore, Kastiljo je ublažio svoje stavove i zadržao tehnokrate u ključnom ministarstvu finansija.

Međutim, on je prošao kroz mnoge krizne situacije, „preživeo“ je dva pokušaja opoziva i više puta je vršio rekonstrukciju svog kabineta.

Protiv Kastilja se vodi šest odvojenih krivičnih istraga, između ostalog i zbog ometanja pravde prilikom otpuštanja ministra unutrašnjih poslova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.