U trendu

Pojačane mere bezbednosti za Bajdenovu inauguraciju

VAŠINGTON – Gradonačelnica Vašingtona Mjuriel Bauser zatražila je da se uvedu dodatne mere bezbednosti tokom inauguracije novoizabranog predsednika SAD Džoa Bajdena, nakon prošlonedeljnih nereda i upada u američki Kongres pristalica odlazećeg predsednika Donalda Trampa.

Opisujući prošlonedeljni upad u zgradu Kkongresa kao „neviđeni teroristički napad“, gradonačelnica Vašingtona u svom saopštenju je rekla da će Bajdenova inauguracija 20. januara zahtevati „drugačiji pristup“ u odnosu na ranije inauguracije.

„Iako ću se obratiti većem broju lokalnih, regionalnih i saveznih službi kako bi pojačali međusobnu saradnju u vezi s ovim događajem, pre svega pozivam Ministarstvo za unutrašnju bezbednost da pripremi odgovarajući pristup inauguraciji u skladu sa trenutnim okolnostima“, napisala je Bauserova u pismu Čadu Volfu, koji predvodi ovo ministarstvo, prenosi Rojters.

U svom pismu, gradonačelnica je navela da Disgtrikt Kolumbija, u kome se nalazi Vašington, traži proglašenje „stanja pre katastrofe“ kako bi se omogućila savezna pomoć.

Ona je pozvala Ministarstvo za unutrašnju bezbednost da koordinira svoj rad s Ministarstvom pravde, Ministarstvom odbrane, Vrhovnim sudom i Kongresom i da se izradi savezni plan raspoređivanja bezbednosnih snaga kako bi zaštitili svu saveznu imovinu.

Vašington ostaje u stanju visoke pripravnosti uoči Bajdenove inauguracije, i mada ova manifestacija tradicionalno privlači stotine hiljada posetilaca u grad , to se sada ne očekuje zbog teške situacije s pandemijom kovid-19, a i sam Donald Tramp je prošle nedelje potvrdio da neće prisustvovati inauguraciji novog predsednika, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.