U trendu

Pojačati nadzor spoljnih granica EU

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker najavio je danas da će Evropska unija pojačati nadzor spoljnih granica kako bi usporila i bolje kontrolisala priliv izbeglica u Evropu.

„Moramo uspostaviti bolju kontrolu spoljnih granica Evropske unije kako bi mogli bolje da kontrolišemo priliv izbeglica u zemlje članice EU“, izjavio je Junker na zasedanju Evropskog parlamenta u Strazburu.

Junker je rekao da će izbeglice pre dolaska u zemlje EU morati da se registruju, kao i da će obezbeđivanje spoljnih granica Unije preuzeti Fronteks.

„Bez registracije nema prava. Izbeglice moraju da shvate da pored prava imaju i neke obaveze“, izjavio je predsednik Evropske komisije.

Junker se osvrnuo na sastanak predstavnika EU i Zapadnog Balkana, koji je održan u nedelju i na kom je dogovoreno da će zemlje na zapadnobalkanskoj ruti izbeglicama pružiti smeštaj, hranu, civilnu i zdravstvenu zaštitu.

„Nedelja je bila dan jedinstva. S predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana dogovoreno je otvaranje još 100.000 mesta u prihvatnim centrima za izbeglice. Polovina od ove brojke biće otvorena u Grčkoj, dok će druga polovina biti otvorena u drugim zemljama na zapadnoevropskoj ruti“, izjavio je Junker.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.