U trendu

Pojavljivanje N. Haradinaja pred sudijom odloženo za petak

HAG – Sednica za prvo pojavljivanje pred sudijom za prethodni postupak nakon potvrđivanja optužnice, potpredsednika Udruženja ratnih veterana tzv OVK Nasima Haradinaja, koja je trebalo da se održi danas u 15 sati, odložena je za petak, 18. decembar u 14 sati, na molbu odbrane.

Tanjugu je u Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu rečeno da je sudija usvojio zahtev Haradinajevog branioca, koji je tražio više vremena da sa Haradinajem razmotri optužnicu i pripremi se za saslušanje.

Odukom sudije potvrđena je optužnica protiv Haradinaja i predsenika pomenutog udruženja Gisnika Gucatija čije je prvo pojavljivanje takođe zakazano za petak.

Oni će na tom ročištu biti pozvani da se izjasne o krivici odmah ili u roku od 30 dana.

Potvrđenom optužnicom terete za krivična dela ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, zatim za odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Predsednik i potpredsednik udruženja ratnih veterana tzv. OVK, kako se navodi u optužnici, terete se da su od 7. do 25. septembra, na tri konferencije za novinare, kao i putem izjava na društvenim mrežama i skupovima koje su prenosili mediji, neovlašćeno otkrili zaštićene informacije uključujući podatke o potencijalnim svedocima na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet.

„Optužbe iz potvrđene optužnice počivaju na dobro utemeljenoj sumnji da su Gucati i Haradinaj su potencijalnim svedocima upućivali potcenjivačke optužbe i poruke i u više navrata izražavali nameru da sabotiraju rad Specijalizovanih veća“, navodi se u saopštenju suda povodom potvrđivanja optužnice protiv njih.

Podaci koji su objavljeni su zaštićeni Zakonom o Specijalizovanim većima Kosova.

Sud dodaje da se Gucati i Haradinaj terete da su pomenutim radnjama povredili tajnost postupka, vršili odmazdu i zastrašivanje potencijalnih svedoka tužilaštva, što je imalo za posledicu opstrukciju rada tužilaštva i njegovih istraga.
Takođe, kao rezultat njihovog obelodanjivanja tajnih podataka, svedoci i/ili njihove porodice su su zastrašeni.

“Ugroženi su njihova sigurnost, privatnost, ugled i egzistencija”, navodi s eu optužnici i dodaje da je tužilaštvo moralo da zbog svega pomenutog preduzme mere stvarnih i potencijalnih posledica.

Gucati i Haradinaj su uhapšeni u Prištini već 25. septembra i istog dana su prebačeni u pritvorski objekat u Hagu gde se i dalje nalaze.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar