U trendu

Pokrenut postupak za izbacivanje Šredera iz SPD

BERLIN – Vladajuća Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) započela je raspravu o isključenju nekadašnjeg kancelara Gerharda Šredera iz stranke.

Postupak je pokrenut danas u Hanoveru, uz obrazloženje da Šreder ima prijateljski stav prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i da podržava njegovu politiku.

„Šreder je sam doneo odluku da mu je finansijska i lična veza sa Putinom važnija od njegove stranke“, kazao je potpredsednik SPD-a Tomas Kučati dnevniku „Rajniše post“.

Zahtev za isključenje Šredera podnelo je 17 članova SPD.

Rasprava o isključenju Šredera se održava u sedištu ogranka SPD-a u Hanoveru, pošto bivši kancelar potiče iz redova tog ogranka.

Šreder je od 1998. do 2005. bio kancelar Nemačke.

Od početka rata u Ukrajini Šreder je oštro kritikovan u nemačkoj javnosti, ali nije želeo da odustane od funkcija u ruskim kompanijama.

Tek nakon što je pritisak postao prevelik, on je podneo ostavku na funkciju u Upravnom odboru Rosnjefta, a ali nije prekinuo kontakta sa Putinom i to prijateljstvo je branio u nedavnom intervjuu.

„Neću odustati od svojih mogućnosti za dijalog sa predsednikom Putinom“, poručio je u intervjuu „Frankfurter Algemajne cajtung“.

Očekuje se da će se Šreder boriti protiv isključenja iz stranke.

Poslednje isključenje poznatijeg člana SPD bilo je izbacivanje nekadašnjeg senatora za finansije Berlina Tila Saracina zbog antiislamskih objava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar