U trendu

Pokret pet zvezdica ostao bez digitalne baze

RIM – Razlaz između vlasnika digitalne platforme “Ruso” i Pokreta Pet zvezdica je velika politička tema svih italijanskih medija.

List “Il Fato kotidijano” podseća da je Pokret pod motom ”direktna demokratija”, odbio da se organizuje kao tradicionalna politička partija, već je svoju bazu birača evidentirao i konsultovao svaki put kada je trebalo, putem digitalne platforme “Ruso” čiji je vlasnik bio otac, a sada je sin David Kazaleđo.

Pokret je već ranije optužio vlasnika digitalne platforme da izlazi iz okvira tehničkih usluga i pokušava da se meša u političke odluke.

Sa svoje strane Kazaleđo je zadnjih meseci nekoliko puta upozoravao Pokret da podmiri svoje dugove prema “Ruso”, koji su, tvrdi, dostigli 450 hiljada evra.

Nakon raskida saradnje Pokret pet zvezdica je na svojoj znaničnoj web stranici objavio “da direktna demokratija i učešće članova u odlukama ne zavise od jednog instrumenta koji se koristi već od volje članova Pokreta”.

Potvrdili su da traže “nove digitalne instrumente kako bi obezbedili učešće članova u donošenju odluka”.

Ipak, piše list, jednostrani raskid saradnje mogao bi prouzrokovati ozbiljne probleme Pokretu, jer je neizvesno kako će sada šefovi “konsultovati” svoje članove.

Čak nije ni sigurno da izvan digitalne platform “Ruso” postoji, negde zapisana na papiru, tačna evidencija svih članova.

S tim u vezi Pokret je od Davida Kazaleđa ultimativno tražio spisak registrovanih članova i čak pretio podnošenjem sudske tužbe ukoliko Kazaleđo odbije da preda spisak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.