U trendu

Policija sprečila stotine Čeha da skinu ukrajinsku zastavu sa Narodnog muzeja u Pragu

Češka policija intervenisala je večeras i rasterala nekoliko stotina demonstranata koji su posle antivladinih protesta na Vaclavskom trgu u Pragu pokušali da upadnu u obližnji Narodni muzej i skinu ukrajinsku zastavu da je zamene češkom.

Policija je potvrdila da je ranije uhapsila jednog od demonstranta zato što je nosio ambleme ruske privatne vojske Vagnerovaca i napis Z na odeći, dok je zbog pokušaja upada u Narodni muzej uhapšeno 15 demonstranata.

Demonstranti su se premestili na vrh Vaclavskog trga i pokušali da upadnu u Narodni muzej posle skupa „Češka protiv bede“, na kome se okupilo više hiljada ljudi na poziv čeških radikala iz marginalne vanparlamentarne stranke Pravo Poštovanje Stručnost (PRO).

Tokom protesta organizatori su sa bine pozivali da okupljeni skinu ukrajinsku zastavu jer pored obuzdavanja inflacije, odustajanja od smanjenja revalorizacije penzija i usklađivanja sa inflacijom, i drugih ekonomskih odluka vlade, traže da Češka prestane da pruža pomoć Ukrajini, posebno u oružju i da organizuje mirovnu konferenciju i okonča rat Rusije i Ukrajine.

„Okupili smo se da nam više nikad ne vladaju oni koji igraju igrice na simulatoru na mobilnim telefonima, da nam više ne vladaju interesi nadnacionalnih korporacija već vlada kojoj će na prvom mestu biti interesi Čeha“, poručili su na početku protesta organizatori.

Ukoliko vlada ne primi njihove zahteve ili ne podnese ostavku, za 16. april najavljuju sledeću demonstraciju i blokade zgrada vlade i ministarstava, kao i magacina trgovinskih lanaca ako ne promene politiku cena i nastave da poskupljuju namirnice.

„Mi smo Česi, šta ste vi“, „Češka Česima“, „Ostavku“ , „Hoćemo češku zastavu“, „Stop ratu, stop NATO“, skandirale su danas na Vaclavskom trgu hiljade Čeha.

Nekoliko desetina specijalaca za rasturanje demonstracija uspeli su na kraju da izguraju demonstrante sa prostora ispred Narodnog muzeja i spreče ih da umesto ukrajinske zastave okače češku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.