U trendu

Policija: Stižu oklopna vozila, oni stave barikade, mi prođemo

PARIZ – Centar Pariza sutra će, zbog najavljenih novih antivladinih demonstracija pokreta „žutih prsluka“ biti blokiran i naći će se pod drastičnim merama obezbeđenja pošto će vlasti nastojati da spreče izbijanje novog nasilja, a u tu svrhu će prvi put od 2005. i velikih nereda u predgrađima velikih francuskih gradova, biti upotrebljena oklopna vozila.

AP navode da će pariska policija dobiti pojačanje u vidu desetak oklopnih vozila.

„Ta vozila mogu da budu veoma korisna za zaštitu zgrada. A u slučaju da postave barikade, možemo brzo da raščistimo prostor i obezbednimo prolazak naših jedinica“, kazao je predsednik francuskog policijskog sindikata „Alijans“ Stanislas Godon.

U prestonici će biti raspoređeno dodatnih 8.000 pripadnika policije, a prefekt pariske policije izdvojio je 14 zona visokog rizika koje će biti u potpunosti raščišćene pre početka protesta.

Zbog strahovanja da bi demonstranti mogli da napadnu radnje sa nameštajem ili građevinske objekte, policija će ukloniti staklene površine, metalne ograde i građevinske mašine u ovim zonama, među kojima je i ona Jelisejskih polja.

AP navodi da će širom Francuske biti mobilisano 89.000 policajaca, za razliku od prošlog vikenda kada je na ulicama gradova bilo 65.000 pripadnika policije. U tim protestima je povređeno više od 130 ljudi, a više od 400 osoba je uhapšeno u najgorem uličnom nasilju viđenom u Francuskoj poslednjih decenija.

Pored zatvaranja pariske Ajfelove kule za posetioce, mnoge radnje i muzeji diljem Francuske takođe neće raditi iz bezbednosnih razloga.

„Moramo da zaštitimo kulturna mesta u Parizu, ali i svuda u Francuskoj“, rekao je francuski ministar kulture Frank Rieste za RTL radio.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.