U trendu

Policija u kancelarijama državne televizije u Australiji

KANBERA – Australijska policija upala je u prostorije državne televizijske stanice Ej-Bi-Si (ABC) u predgrađu Sidneja u sklopu istrage o vesti objavljenoj 2017. godine na osnovu tajnih vojnih dokumenata u kojim se sugeriše da se protiv vojnih snaga te zemlje vodi istraga o mogućim ratnim zločinima njihovih pripadnika u Avganistanu.

Australijska medijska kuća saopštila je da pretres pokreće pitanja o slobodi medija u Australiji.

Policajci su došli u Ej-Bi-Si s nalozima za pretres kompjutera dvoje novinara i direktora vesti.

Prema ABC-u, potraga se odnosi na istraživanje iz 2017. godine, poznato kao Avganistanski dosijei, u kojima su „otkrivene tvrdnje o nezakonitim ubijanjima i nedoličnom ponašanju pripadnika australijskih specijalnih snaga u Avganistanu“.

Ta medijska kuća saopštila je da je serija istraživačkih tekstova „zasnovana na stotinama stranica tajnih dokumenata o odbrani koje su procurile u ABC“ i protestovala zbog upada, prenosi britanski Bi-Bi-Si (BBC).

„Veoma je neuobičajeno da se na ovaj način vrše pretresi državne televizije. Ovo je ozbiljna situacija, što izaziva legitimnu zabrinutost oko slobode medija i adekvatne kontrole nacionalne bezbednosti i odbrambenih pitanja“, izjavio je direktor ABC-ja Dejvid Anderson.

Policija je juče upala u kuću novinarke Anike Smeturst, koja je prošle godine izvestila da vlada razmatra tajni plan da špijunira svoje građane. Njen poslodavac Njuz Korp Australija saopštio je da upad policije „predstavlja opasan čin zastrašivanja onih koji objavljuju neprijatne istine“.

Policija je saopštila da se njihov nalog odnosi na „navodno objavljivanje informacija koje su klasifikovane kao službena tajna“.

Juče je i Ben Fordham, voditelj radio stanice 2GB, rekao je da vlada istražuje kako je dobio informacije da je šest brodova sa imigrantima nedavno pokušalo da dođe do Australije.

Niko nije uhapšen u ovim akcijama policije.

Policija je saopštila da jučerašnji i današnji upadi nisu povezani, dodajući da se, međutim, oba odnose na odvojene navode o objavljivanju poverljivih informacija, suprotno odredbama Zakona o krivičnim delima iz 1914. godine, što je „izuzetno ozbiljna stvar koja ima potencijal da naruši nacionalnu sigurnost Australije“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.