U trendu

Policija u Tunisu ispalila suzavac na demonstrante

TUNIS – Tuniska policija ispalila je suzavac na demonstrante koji su odbili odluku vlasti da ponovo otvore kontrolisanu deponiju u gradu Agareb na jugu zemlje.

Zatvaranje kontrolisane deponije u Agarebu ove godine izazvalo je nagomilavanje hiljade tona kućnog otpada na ulicama, pijacama, pa čak i u bolnicama Sfaksa, drugog po veličini grada u Tunisu, prenosi agencija Rojters.

Akumulacija otpada, kako se navodi, izazvala je gnev u gradu Sfaksu, gde su hiljade njih protestovale prošle nedelje rekavši da ih vlasti namerno ubijaju i krše njihovo pravo na život.

Deponija Agareb, koja je 20 kilometara od Sfaksa, zatvorena je ove godine nakon pritužbi stanovnika, koji su rekli da su se bolesti proširile, kao i da trpe ekološku katastrofu jer je deponija dostigla svoj maksimalni kapacitet.

Predsednik Kais Said pozvao je ministra unutrašnjih poslova i premijera da odmah pronađu rešenje za nagomilavanje otpada u Sfaksu.

Ministarstvo životne sredine ponovo je otvorilo zatvorenu deponiju, uprkos sudskoj odluci kojom se zabranjuje njeno ponovno otvaranje.

Agencija navodi da su svedoci ispričali da se početkom prikupljanja otpada iz Sfaksa i utovara prema Agarebu okupilo na stotine mladih ljudi koji su odbili odluku o otvaranju, što je navelo policiju da ispali suzavac kako bi ih rasterala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.