Političari i novinari pozdravili odluku suda u slučaju Asanž

LONDON – Političari, uzbunjivači i novinari pozdravili su odluku britanskog sudije da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž ne bi trebalo da bude izručen vlastima SAD zbog optužbi za špijunažu, navodeći kao razlog njegove psihičke probleme zbog kojih bi mogao da počini samoubistvo.

Američki uzbunjivač Edvard Snouden koji je radio za Vikiliks zahvalio se svima koji su bili protiv najveće pretnje slobodi medija u poslednjih nekoliko decenija. Neka ovo bude njen kraj, poručio je on.

Džon Mekdonel poslanik britanske opozicione Laburističke partije je rekao da bi, u svetlu nove odluke, Asanž trebalo da bude pušten na slobodu iz zatvora Belmarš.

Bivši katalonski lider i poslanik Evropskog parlamenta Karles Pudžemon ocenio je odluku suda kao pobedu slobode izražavanja, prenosi Rojters.

Iako Džulijan još nije bezbedan, čini se da ipak postoji tračak nade koji je probio dugu mračnu senku nad ljudskim dostojanstvom i slobodom medija, istakao je bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis.

Direktorka međunarodne organizacije Reportera bez granica Rebeka Vinsent pozdravila je odluku suda.

Mi se nadamo da Asanž neće biti isporučen zbog njegovih ozbiljnih psihičkih problema, ali smo veoma zabrinuti zbog suštine odluke suda, istakla je Vinsentova.

Ona je napomenula da se ogranizacija ne slaže sa procenom sudije da ovaj slučaj nije politički motivisan i da se ne tiče slobode govora.

Dok ova pitanja ne budu rešena, drugi novinari i izvori će i dalje biti pod rizikom, ocenila je direktorka Reportera bez granica i istakla da će organizacija nastaviti da se zalaže za njihovo prevazilaženje.

Bivši urednik Gardijana Alan Razbridžer, koji je objavio materijal Vikiliksa, zastupa slično mišljenje.

Odluka sudije teško da je bila potvrda za Vikiliks ili za funkciju novinarstva, ali je ishod po Asanžovo izručenje ispravan, rekao je Razbridžer i dodao da se nada da će vlasti SAD sada odustati od potrage za osnivačem Vikiliksa.

Ova odluka nije pobeda slobode medija, rekla je Glen Grinvald, američka novinarka koja je sarađivala sa Snoudenom.

Upravo suprotno, sudija smatra da postoje osnovi da za krivično gonjenje Asanža u vezi sa objavama iz 2010. godine, a odluka je otpužba protiv represivnog američkog zatvorskog sistema zbog navodnih pretnji po bezbednost, ocenila je ona.

Džulijanova majka Kristin Asanž apelovala je na Donalda Trampa i Džozefa Bajdena da odstupe.

Ovaj proces dug jednu deceniju bio je kazna, Džulijan je dovoljno patio, ocenila je ona.

Asanžova partnerka Stela Moris je rekla da današnja pobeda predstavlja korak ka ostvarivanju pravde u ovom slučaju.

Zadovoljni smo zbog toga što je sud priznao ozbiljnost i nehumanost onoga što je Džulijan pretrpeo i sa čime se suočava, istakla je Morisova.

Ona je takođe rekla da je zabrinuta zbog toga što je američka vlada odlučila da uloži žalbu na ovu odluku i apelovala na predsednika da okonča ovaj proces i da oslobodi Džulijana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.