U trendu

Politička volja alfa i omega borbe protiv korupcije

KOPENHAGEN – Efikasna borba protiv koprupcije zahteva koordiniranu akciju na nacionalnom i međunarodnom niovu uz snažnu političku volju, poručeno je sa veb seminara koji je organizovala Kancelarija koordinatora OEBS-ovih ekonomskih i ekoloških aktivnosti (OCEEA).

Na događaju kojim se danas obeležava Međunarodni Dan borbe protiv korupcije pod nazivom pod „Otvoreni podaci na delu: korisno vlasništvo i javne nabavke“ Irena Karalambides sa Kipra, specijalna predstavnica Parlamentarne skupštine OEBS-a za borbu protiv korupcije, poručila je da će bez političke volje, antikorupcijski zakoni ostati samo prazne ljuske, a antikorupcijske vlasti će se osećati napušteno.

Kako se navodi u saopštenju OEBS-a ona je naglasila da je politička volja Alfa i Omega svake efikasne strategije za borbu protiv korupcije.

Karalambides je u svom obraćanju skrenula pažnju i na važnost inicijativa za otvorene podatke koje su ključne u pružanju informacija javnosti i poboljšanju odgovornosti vlade i povećanju javnog učešća.

Ona je naglasila i ulogu međuparlamentarnih foruma, kao što je Parlamentarna skupština OEBS-a, u izgradnji konvergencije politika o antikorupcijskim pitanjima radi stalne primene principa dobrog upravljanja na nacionalnom nivou.

Karalambides se osvrnula i na prošlonedeljno usvajanje Odluke ministarskog saveta pod nazivom „Sprečavanje i borba protiv korupcije putem digitalizacije i povećane transparentnosti“, koja je potvrdila da borba protiv korupcije mora ostati glavni prioritet u celom regionu OEBS-a

Specijalna predstavnica je pohvalila rad novinara koji se ponašaju kao čuvari otkrivajući i javno izlažući malverzacije, kao i u borbi protiv izbegavanja kažnjavanja .

„Da bi osigurali svoju efikasnu ulogu u borbi protiv korupcije, novinari moraju biti slobodni i nezavisnii, a medijsko okruženje mora biti pluralističko, sigurno i zaštićeno od neprimerenog uticaja“, zaključila je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.