U trendu

Politiko: Belgijski obaveštajci prate lobiste „Huaveja“ u Briselu

BRISEL – Belgijska državna bezbednost je na svoju listu za praćenje stavila kinesku kompaniju „Huavej“, odnosno
istaknute lobiste te kompanije u Briselu, u vreme kada se bojazan od kineske špijunaže povećava u sedištu Evropske unije i NATO-a, objavio je danas portal „Politiko“.

Prema poverljivim dokumentima, u koja je „Politiko“ imao uvid, i tri izvora upoznata sa slučajem, belgijska Služba državne bezbednosti (VŠE) zatražila je poslednjih meseci razgovore sa bivšim zaposlenima koji su lobirali za „Huavej“ u Briselu.

Prikupljanje obaveštajnih podataka deo je aktivnosti bezbednosnih zvaničnika da ispitaju da li Kina možda koristi visoke lobiste u kancelariji „Huaveja“ u Briselu da unapredi interese kineske države i njene Komunističke partije u Evropi, rekli su neimenovani izvori.

Ta ispitivanja dolaze u trenutku kada zapadne bezbednosne agencije dižu uzbunu zbog kompanija koje su povezane sa Kinom.

Britanskim, holandskim, belgijskim, češkim i nordijskim zvaničnicima, kao i funkcionerima EU, zabranjena je upotreba kineske aplikacije TikTok na službenim telefonima zbog zabrinutosti sličnih onima u vezi sa kompanijom „Huavej“, odnosno bojazni da kineski bezbednosni zakoni primoravaju kineske tehnološke firme da otkriju podatke.

Belgijske službe bezbednosti nadležne su za nadgledanje operacija koje vode strani akteri oko institucija EU.

Belgijski obaveštajci žele da utvrde da li postoje bilo kakve direktne veze između kineske države i predstavništva „Huaveja“ u Briselu, rekli su izvori.

Oni su istakli da su od posebnog interesa predstavnici kineske kompanije koji su možda ranije bili na funkcijama u briselskim institucijama sa pristupom mreži kontakata EU.
U srži zapadnih zabrinutosti u vezi sa kompanijom „Huavej“ je da li kineska vlada može instrumentalizovati, izvršiti pritisak ili infiltrirati firmu da dobije pristup kritičnim podacima u zapadnim zemljama, rekli su izvori.

Portparol „Huaveja“ rekao je da kompanija nije znala da je obaveštajna služba ispitivala osoblje briselske kancelarije kompanije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar