U trendu

Politiko: Belgijski obaveĹĄtajci prate lobiste „Huaveja“ u Briselu

BRISEL – Belgijska drĹžavna bezbednost je na svoju listu za praćenje stavila kinesku kompaniju „Huavej“, odnosno
istaknute lobiste te kompanije u Briselu, u vreme kada se bojazan od kineske ĹĄpijunaĹže povećava u sediĹĄtu Evropske unije i NATO-a, objavio je danas portal „Politiko“.

Prema poverljivim dokumentima, u koja je „Politiko“ imao uvid, i tri izvora upoznata sa slučajem, belgijska SluĹžba drĹžavne bezbednosti (VĹ E) zatraĹžila je poslednjih meseci razgovore sa bivĹĄim zaposlenima koji su lobirali za „Huavej“ u Briselu.

Prikupljanje obaveĹĄtajnih podataka deo je aktivnosti bezbednosnih zvaničnika da ispitaju da li Kina moĹžda koristi visoke lobiste u kancelariji „Huaveja“ u Briselu da unapredi interese kineske drĹžave i njene Komunističke partije u Evropi, rekli su neimenovani izvori.

Ta ispitivanja dolaze u trenutku kada zapadne bezbednosne agencije diĹžu uzbunu zbog kompanija koje su povezane sa Kinom.

Britanskim, holandskim, belgijskim, čeĹĄkim i nordijskim zvaničnicima, kao i funkcionerima EU, zabranjena je upotreba kineske aplikacije TikTok na sluĹžbenim telefonima zbog zabrinutosti sličnih onima u vezi sa kompanijom „Huavej“, odnosno bojazni da kineski bezbednosni zakoni primoravaju kineske tehnoloĹĄke firme da otkriju podatke.

Belgijske sluĹžbe bezbednosti nadleĹžne su za nadgledanje operacija koje vode strani akteri oko institucija EU.

Belgijski obaveĹĄtajci Ĺžele da utvrde da li postoje bilo kakve direktne veze između kineske drĹžave i predstavniĹĄtva „Huaveja“ u Briselu, rekli su izvori.

Oni su istakli da su od posebnog interesa predstavnici kineske kompanije koji su moĹžda ranije bili na funkcijama u briselskim institucijama sa pristupom mreĹži kontakata EU.
U srĹži zapadnih zabrinutosti u vezi sa kompanijom „Huavej“ je da li kineska vlada moĹže instrumentalizovati, izvrĹĄiti pritisak ili infiltrirati firmu da dobije pristup kritičnim podacima u zapadnim zemljama, rekli su izvori.

Portparol „Huaveja“ rekao je da kompanija nije znala da je obaveĹĄtajna sluĹžba ispitivala osoblje briselske kancelarije kompanije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.