U trendu

Poljska: Nacrt zakona o reformi pravosuđa podelio vladajuću koaliciju

VARŠAVA – Poslanici poljskog parlamenta su danas izglasali nastavak rada na nacrtu zakona koji bi reformisao pravosuđe i zemlji omogućio pristup milijardama evra iz fondova Evropske unije.

Sudbina ovog nacrta zakona, međjutim, neizvesna je zbog neslaganja u vladajućoj koaliciji, prenosi Rojters.

Predsednik Poljske Andrzej Duda, čiji je potpis neophodan da bi nacrt postao zakon, protivi se predloženim izmenama i odbija odbija kompromis koji je predložio poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Manji koalicioni partner vladajuće partije Pravo i Pravda (PiS), nacionalistička Solidarna Poljska (SP) kategorički je protiv ovog nacrta zakona i izmena smatrajući da „potkopavaju suverenitet Poljske“.

Pobornici predloženog zakona ističu da su Poljskoj preko potrebno 35,4 milijarde evra iz Nacionalnog plana EU za obnovu posle pandemije.

Opozicija tvrdi da nacrt zakona ne rešava suštinu problema pravosuđa u Poljskoj, ali je spremna da ga prihvati u sadašnjoj formi i kasnije predloži amandmane.

„Zajednički amandmani opozicije su spremni,“ izjavio je Boris Budka, predsednik glavne opozicione stranke Građanska platforma (OP).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.