U trendu

Poljska od spomenika Crvenoj armiji pravi turističku atrakciju

Poljski Institut pamćenja naroda (IPN) odlučio je da sa ulica izmesti oko 200 posleratnih spomenika Crvenoj armiji čijih je oko 600.000 vojnika poginulo u borbama za oslobadjanje Poljske, umesto u magacine u jedan veliki muzej na otvorenom kao turističku atrakciju.

„Muzej će zauzeti prostor nekoliko hektara. Izbor lokacije zavisi od toga koliko spomenika ćemo uspeti da prikupimo. Ne želimo da napravimo nostalgični Diznilend. Ideja polazi od toga da niko ne pomisli da su to bili spomenici kao izrazi autentične zahvalnosti poljskog naroda Crvenoj armiji“, kazao je za portal Onet.pl zamenik direktora IPN-a Pavel Ukjelski.

Uklanjanje spomenika zahvalnosti Crvenoj armiji koji su masovno postavljani po celom prostoru tadašnjih sovjetskih satelita, danas postkomunističkih članica Evropske unije, za Poljake je nastavak dekomunizacije javnog prostora u okviru koga su menjani i nazivi ulica i trgova, a ubrzano je otkako su u novembru došli na vlast poljski evroskeptični konzervativci iz stranke Pravo i Pravda.

Kao podsećanje na ruske, ukrajinske, beloruske i žrtve vojnika drugih naroda bivšeg Sovjetskog Saveza koji su poginuli oslobadjajući Istočnu Evropu u Poljskoj bi trebalo da ostanu samo sovjetska vojna groblja.

Ruski mediji a povremeno i zvaničnici tvrde da Poljska namerava da uništi čak 500 spomenika Crvenoj armiji i zatre trag da su Poljsku oslobodili vojnici narodne armije Sovjetskog Saveza.

„Tvrdnje o ‘sramnom ratu spomenicima’ za koji Rusija optužuje Poljsku prestaće kada svi spomenici budu na jednom mestu. Dugoročno to znači da će Rusija ostati bez argumenta koji koristi ne toliko u ratu spomenicima koliko u propagandnom ratu“, kazao je Ukjelski.

Deo komunističkih spomenika pa i zahvalnosti SSSR-u uklonjen je u Poljskoj iz javnog prostora odmah nakon pada komunističkog proruskog režima a inventarisanje je sada pokazalo da ih je ostalo još oko 200 a ne 500 kako se pretpostavljalo.

IPN koji se bavi istragom i dokumentacijom zločina nacističkog i komunističkog režima nad Poljacima suzio je izbor za muzej spomenika zahvalnosti Crvenoj armiji na dva mesta.

Nekadašnji vojni poligon Červoni Bur ali sve veće šanse ima Borne Sulinovo u Pomeraniji, na severo-zapadu Poljske u kome je do 1992. godine bila velika sovjetska vojna baza i jedno od skladišta nuklearnog oružja koje je Sovjetski Savez u vreme hladnog rata razmestio u Poljskoj.

Lokalne vlasti i ranije su primale uklonjene sovjetske spomenike kojih su se stidele druge opštine i sada bi rado da u nekadašnjoj vojnoj bazi napravi i muzej komunističkih spomenika.

„Imamo prostor za takav muzej na otvorenom, naglašavam muzej, jer to sigurno neće biti mesto za odavanje pošte Crvenoj armiji. To je palo na pamet samim meštanima kada su se pojavile u medijima vesti da se traži mesto za sovjetske spomenike“, objasnio je televiziji TVN24 Darijuš Tederko iz Biroa za promociju Bornog Sulinova zašto su gradske vlasti zvanično zatražile od IPN da se neželjeni spomenici iz cele Poljske premeste kod njih.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.