U trendu

Poljska: Počinje suđenje bivšem radniku Huaveja za špijunažu

VARŠAVA – Na sudu u Varšavi danas počinje suđenje bivšem agentu poljske tajne službe i bivšem radniku kompanije Huavej za špijunažu, u trenutku kada pojedine evropske zemlje razmišljaju o zabrani i isključivanju opreme te kineske kompanije iz svojih telekomunikacionih 5G mreža.

Poljska je u januaru 2019. godine uhapsila dvojicu muškaraca pod sumnjom da su špijunirali u koriste Kine, što je, kako ocenjuje Rojters, samo dodatno podgrejalo raspravu o navodnim potencijalnim bezbednosnim rizicima korišćenja opreme Huaveja u komunikacionim mrežama.

Poljski tužioci tvrde da je Vang Vejđing (39), kao jedan od direktora Huaveja, proveo više od sedam godina špijuniraći u korist Kine i nastojeći da ojača sposobnost kompanije da utiče na poljsku vladu, što bi Huaveju omogućilo „da upravlja državnom tehnološkom infrastrukturom“, pokazuju sudski dokumenti.

Vang, koji je u pritvoru od hapšenja, optužen je i za regrutovanje bivšeg agenta poljske tajne službe Pjotra D. koji je, kako tvrde tužioci, obaveštavao Vanga o načinima na koji može da izvrši uticaj na poljske radio-mreže iz oblasti javne bezbednosti.

Kompanija Huavej je više puta negirala da je njena oprema korišćena za špijunažu, ali Sjedinjene Države su vršile
pritisak na države da je zabrane. U Evropi su samo Britanija i
Švedska to do sada učinile.

Sud je slučaj zatvorio za javnost na zahtev tužilaštva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.