U trendu

Poljska: Ponovo rade restorani i bez maski na otvorenom

VARŠAVA – Poljaci od danas mogu da skinu maske, zagrle prijatelje i nazdrave povodom ublažavanja mera, jer restorani i barovi ponovo rade nakon sedam meseci, a vlada je ukinula pravilo da ljudi koriste zaštitne maske na otvorenom zbog bolje epidemiološke situacije.

Ponovno otvaranje, za sada ograničeno na bašte ugostiteljskih objekata, zvanično važi od danas, ali mnogi nisu mogli da dočekaju ponoć i izašli su na ulice Varšave i drugih gradova u petak uveče da proslave, okupljajući se ispred popularnih mesta za izlazak, prenosi AP
I odluka vlade kojom se ukida nošene zaštitnih maski na otvorenom stvorio je dodatni osećaj oslobođanja,ali one će i dalje biti potrebne u javnom prevozu i prodavnicama.

Ugostitelji, koji su od jeseni nudili usluge samo za poneti, zadovoljni su ovim odlukama koje će pomoći da normalizuju svoje poslovanje, a mnogi su potvrdili da su bili zatrpani zahtevima za rezervacije u terminu ponovnog otvaranja.

Ublažavanje epidemioloških mera u Poljskoj sprovodi se u fazama, ali ponovno otvaranje bašta barova i restorana očigledno je ključni psihološki korak na putu ka vračhanju u normalu, a od 29. maja ugostitelji će moći da rade s punim kapacitetima.

Popuštanje mera dolazi u trenutku kada se vakcinacija protiv kovid-19 značajno ubrzala u Evropskoj uniji, a broj novih infekcija i hospitalizacija u Poljskoj je opao poslednjih nedelja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.