U trendu

Poljska: Poslanici Sejma izglasali reformu pravosuđa, nacrt zakona ide u Senat

VARŠAVA – Poslanici Sejma, donjeg doma poljskog parlamenta, podržali su danas nacrt zakona reforme pravosuđa koji bi Poljskoj omogućio pristup milijardama evra iz fondova Evropske unije.

Nacrt zakona je većinski podržala vladajuća stranka Pravo i Pravda (PiS), dok je manji koalicioni partner, nacionalistička Solidarna Poljska (SP) glasala protiv, smatrajući da predložene izmene „potkopavaju suverenitet Poljske.“

Najveći deo poslanika opozicije se uzdržao od glasanja, a nacrtu zakona predstoji trnovit put, prenosi Rojters.

Poljski Senat, u kome opozicija ima tesnu većinu, će verovatno usvojiti amandmane koje je odbio donji dom parlamenta, ali u tom slučaju je verovatno da će PiS odbiti amandmane i opet poslati Senatu prvobitnu verziju.

Na kraju puta stoji predsednik Poljske Adržej Duda, čiji je potpis neophodan da bi ovaj nacrt postao zakon.

Duda je najavio da neće prihvatiti nikakvu promenu koja bi dovela u pitanje legitimitet sudija, tako da je moguće da će staviti veto na nacrt zakona ili ga proslediti Ustavnom sudu na razmatranje.

Pobornici predloženog zakona ističu da je Poljskoj preko potrebno 35,4 milijarde evra iz Nacionalnog plana EU za obnovu posle pandemije.

Brisel je zbog neslaganja sa Varšavom zbog navodne politizacije poljskog pravosuđa odlučio da blokira novac za Poljsku iz fondova EU, a reforma pravosuđa je jedini način da Varšava ponovo dobije prisup ovim sredstvima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.