U trendu

Poljska traži da Evropa formira ratnu legiju od sirijskih izbeglica

Novi šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski predložio je da evropske zemlje ne šalju svoje vojnike da ginu za Siriju već da od sirijskih imigranata i izbeglica koje su stigle u Evropu formiraju legiju i njih pošalju u borbu protiv islamske države.

„I od nas Poljaka su u prošlosti pravljene legije. Ratovali smo za našu slobodu. Da li možemo da zamislimo situaciju da mi pošaljemo vojsku da se bori za Siriju, a nekoliko stotina Sirijaca će u Berlinu piti kafu i pratiti kako se borimo za njihovu bezbednost“, izjavio je sinoć Vaščikovski.

Ministar spoljnih poslova koji na funkciju stupa danas, u izjavi poljskom javnom TV servisu TVP.info, naglasio je da se podrazumeva da niko ne očekuje da bi u Siriju bili vraćani da se bore žene i deca.

„Desetine hiljada mladih Sirijaca koje iskaču iz čamaca i ne traže vodu, hranu i odeću već gde mogu da napune mobilni telefon mogli bi uz našu pomoć da se izbore za svoju državu“, rekao je Vaščikovski.

Predlog Vaščikovskog da Evropa sistematski odbija azil mladićima koji su pobegli iz Sirije i vrati ih u domovinu da se za nju bore nije u Poljskoj nov, ali do sada su se takvi predlozi čuli samo nezvanično u komentarima poljskih političara i desnice i levice o talasu izbeglica.

Ni nakon serije terorističkih napada u Parizu Poljska po rečima Vaščikovskog ne vidi mogućnost da se vojno na terenu uključi u eventualne kopnene operacije saveznika protiv Islamske države.

„Naše evropske vojske ne mogu da se uključuju u sukob. Za mesec dana može da prestane primirje iz Minska i nije jasno kako će se situacija (u Ukrajini) razvijati, da li će biti eskalacije. Potreban nam je svaki vojnik da čuva naše granice“, rekao je Vaščikovski.

Novi šef poljske diplomatije izjavio je da će Poljska umesto vojne pomoći pružiti finansijsku podršku da izbeglicama bude bolje tamo gde jesu, u izbegličkim logorima na Bliskom istoku i političku da se okonča sukob u Siriji da mogu da se vrate kući.

Vaščikovski je kazao takodje da nova poljska vlada evroskeptične konzervativne desnice premijerke Beate Šidlo odbija da učestvuje u bilo kakvoj prinudnoj preraspodeli izbeglica u okviru evropskih kvota i da izbeglice same dobrovoljno moraju da pristanu da se presele u Poljsku.

„Imamo dve godine da proverimo oko 7.000 izbeglica. Želim da naglasim da njihov dolazak mora da bude dobrovoljan. Ne možemo da se angažujemo ni u kakvom prinudnom preseljavanju. To zvuči fatalno u našoj zemlji i društvu. Mi smo preseljavani prinudno pre mnogo godina. Nećemo učiniti to isto nekome sa drugog kontinenta“, kazao je Vaščikovski.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.