U trendu

Poljski ministar izrazio žaljenje zbog napada na Andrejeva

VARŠAVA – Poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau, koji je i aktuelni predsedavajući Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), izrazio je žaljenje zbog napada na ambasadora Rusije u Poljskoj.

„Ono što se dogodilo danas tokom ceremonije polaganja venaca na grobove sovjetskih vojnika je incident koji nije smeo da se dogodi i nesumnjivo je za žaljenje. Diplomate imaju posebnu zaštitu bez obzira na politiku vlada koje predstavljaju“, rekao je Rau na konferenciji za novinare, prenosi TAS S.

Ocenio je ovaj incident pogrešnim iako je, kako je kazao, „reč o ambasadoru zemlje kao što je Rusija koja vodi agresivnu politiku prema svojim susedima“.

Ambasador Rusije u Poljskoj Sergej Andrejev poliven je danas crvenom bojom kada je pokušao da položi venac na groblje sovjetskih vojnika u Varšavi, javlja dopisnik RIA Novosti.

Agencija RIA Novosti prenosi da su Poljaci i Ukrajinci preprečili put ambasadoru i vređali ga, pa je on nakon incidenta morao da napusti groblje u pratnji policije.

RIA dodaje da su vandali oskrnavili memorijalno groblje sovjetskih vojnika u Varšavi.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova osudila je napad i poručila da „Rusija neće biti zaplašena“ i poruzčila da bi „ljudi u Evropi trebalo da se plaše svog odraza u ogledalu“.

Zaharova je navela da su „obožavaoci neonacista još jednom pokazali svoje lice“, te da napad, uz uklanjanje spomenika herojima sovjetske armije iz Drugog svetskog rata, odražava „put oživljavanja fašizma“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar