U trendu

Poljski sud osudio aktivistkinju koja je ženi slala tablete za prekid trudnoće

VARŠAVA – Sud u Varšavi danas je izrekao kaznu društveno-korisnog rada poljskoj aktivistkinji Justini Vidržinskoj, uz obrazloženje da je obezbeđivala pilule za prekid trudnoće.

Kako navodi Rojters, Vidržinska je na sudu izjavila da je slala tablete ženi koja je bila žrtva porodičnog nasilja, nakon što je ta žena uputila poziv grupi Abortion Dream Team, koja pomaže ženama u situaciji kada poljski zakoni, kako se navodi, otežavaju ženama prekid trudnoće.

Vidržinska je toj ženi slala lekove koje je već imala kod kuće, a partner te žene je pozvao policiju nakon što je za to saznao.

„Pilule koje sam imala za ličnu upotrebu i koje sam poslala Anji su trenutno najsigurniji način za prekid trudnoće u Poljskoj. Nisam želela da Anja rizikuje svoj život preduzimajući opasne korake, jer je rešenje tako lako i medicinski bezbedno“, rekla je Vidržinska.

Grupa za ljudska prava Amnesti internešenel, kao i mnogi aktivisti kažu da je ovaj slučaj prvi te vrste u Evropi.

„Ovaj slučaj predstavlja opasan presedan u napadima na borce za ljudska prava u Poljskoj, koji rade na unapređenju reproduktivnih prava i osporavaju de fakto zabranu abortusa u Poljskoj“, rekla je savetnica u Centru za reproduktivna prava u Poljskoj Keina Jošida.

Zajedno sa malteškim, poljski zakoni protiv abortusa su među najrestriktivnijim u Evropi, i dozvoljavaju prekid trudnoće samo u slučaju incesta, silovanja ili rizika po zdravlje majke, a pomaganje ženi da izvrši abortus je takođe nezakonito, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.