U trendu

Pompeo i Netanijahu o bliskim odnosima dve zemlje

JERUSALIM – Američki državni sekretar Majk Pompeo sastao se danas sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom kako bi potvrdio bliske odnose dve zemlje u vreme kada, kako prenosi AP, mnogi u Izraelu strahuju da administracija američkog predsednika Donalda Trampa planira da se povuče sa Bliskog istoka.

Sastanak je održan dan nakon što je američka administracija, koju su predvodili Pompeo i potpredsednik SAD Majk Pens, postigla dogovor sa Turskom o zaustavljanju ofanzive protiv kurdskih snaga u severnoj Siriji.

Izrael je osudio ofanzivu, a Netanijahu je upozorio na „etničko čišćenje“, dok su pojedine osobe izrazile bojazan da Trampa njegova želja da se povuče iz „glupih beskrajnih ratova“ na Bliskom istoku čini nepouzdanim saveznikom u vreme kada se Izrael suočava sa pretnjama Irana.

U kratkom obraćanju nakon sastanka, Pompeo je rekao da je „izuzetan, bliski odnos između naše dve zemlje snažan kao što je oduvek i bio“.

On je dodao da su njih dvojica razgovarali o tome kako da se suprotstave Iranu i naporima da se zajedno bore protiv izazova, s kojima se svet suočava na Bliskom istoku.

Netanijahu je zahvalio Americi na doslednoj podršci Izraelu i dodao da je s Pompeom razgovarao o načinima da se osnaži njihov savez.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.