U trendu

Pompeo: Jasno je da Rusija stoji iza hakerskih napada na SAD

VAŠINGTON – Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da je jasno da Rusija stoji iza ovonedeljnih hakerskih napada na SAD, koje je jedan američki zvaničnik okarakterisao kao „najgore u istoriji SAD“.

Iako je u Americi široko rasprostranjeno uverenje da je hakerske napade na SAD izvršila Rusija, niko se iz američke vlade nije oglasio da potvrdi te nezvanične optužbe pre Pompeove jučerašnje izjave, prenosi Foksnjuz.

Ni predsednik SAD Donald Tramp nije se oglašavao tim povodom, ali je zato ruski predsednik Valdimir Putin negirao da je Rusija umešana u hakovanje američkih institucija i kompanija.

Američka Agencija za sajber bezbednost i bezbednosnu infrastrukturu (CISA) saopštila je da su sofisticirani hakerski napadi, koj je teško otkriti i prevazići, ugrozili rad federalnih službi i „vitalnu infrastrukturu“.

Republikanski senator Marko Rubio, trenutno na položaju predsedavajućeg u senatskom Odboru za bezbednosna pitanja, izjavio je da SAD moraju da uzvrate snažnije od uvođenja sankcija.

„Metod po kojem su izvedeni ovi hakerski napadi nosi prepoznatljive odlike ruskih sajber operacija. Ali, moramo nedvosmisleno da utvrdimo ko stoji iza svega ovoga, jer Amerika se mora osvetiti, a ne samo uvoditi sankcije“, poručio je Rubio.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.