Pompeo očekuje da Priština ukine takse na srpske proizvode

VAŠINGTON – Američki državni sekretar, Majk Pompeo, očekuje da će Priština ukinuti takse na srpske proizvode, što je, kako je naveo, neophodan korak ka oživljavanju dijaloga o normalizaciji odnosa sa Beogradom.

Kako je saopštila portpalorka Stejt departmenta, Morgan Ortagus, Pompeo je to rekao u razgovoru sa predsednikom privremenih prištinskih institucija, Hašimom Tačijem, u Vašingtonu.

Pompeo je ukazao da bi ukidanje taksi na srpske proizvode imalo ekonomske i druge koristi za građane, kako je naveo, „obeju zemalja“.

Pompeo je, navodi se, u razgovoru sa Tačijem potvrdio „snažno partnerstvo između Sjedinjenih Država i Kosova, ukorenjeno u stalnoj posvećenosti zajedničkim vrednostima i podršci suverenom, nezavisnom Kosovu“.

„Sekretar je ohrabrio Kosovo da nastavi da radi na zamahu nedavnih pisama o namerama za uspostavljanjem vazdušnog i železničkog saobraćaja i autoputeva između Beograda i Prištine“, navela je Ortagus u svom saopštenju.

Čestitajući izbor nove prištinske vlade Pompeo je ukazao na važnost vladavine zakona i ekonomskog rasta na Kosovu radi obezbeđivanja bolje budućnosti.

„Sekretar Pompeo je takođe ponovio podršku Sjedinjenih Država Specijalnom sudu, čiji je rad od presudnog značaja za pravdu žrtava i jačanje vladavine zakona na Kosovu“, navodi se u saopštenju.

U međuvremenu Tači se u Vašingtonu sastao i sa visokim zvaničnicima Pentagona, a nakon tih susreta je na svom fejsbuk profilu napisao:

„Kosovo već ima svoju profesionalnu vojsku po standardima NATO, koja je spremna da uvek bude ukjlučena u humanitarne i mirovne misije u svetu, ajedno sa Sjedinjenim Državama Amerike. Delili smo isto uverenje da je za bezbednost u jugoistočnoj Evropi od vitalnog značaja da Kosovo bude član NATO, što je pre moguće“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.