Pompeo: Vašington spreman za pregovore s Severnom Korejom

SAD su danas pozdravile „važne obaveze“ koje je Severna Koreja preuzela tokom medjukorejskog samita u Pjongjangu, i izrazile spremnost da „odmah“ nastave pregovore o „brzoj denuklearizaciji“ koja bi trebalo da se završi do januara 2021. godine.

U saopštenju je državni skeretar SAD Majk Pompeo rekao da je „jutros pozvao“ svog severnokorejskog kolegu Li Jong Hoa na sastanak iduće nedelje u Njujorku, tokom godišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN.

Navodi se da SAD pozdravljaju južnokorejskog predsednika Mun Džae-ina i severnokorejskog vodju Kim Džong Una zbog pozitivnog rezultata njihovog sastanka u Pjongjangu, i pozdravljaju što su potvrdili da se angažuju za „potpunu denuklearizaciju Korejskog poluostrva“.

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da danas da se ostvaruje „ogroman napredak“ sa Severnom Korejom, posle upravo održanog medjukorejskog samita na kojem je Pjongjang ponudio odredjene ustupke oko svog programa naoružanja.

Tramp je danas rekao novinarima da su „vrlo dobre vesti“ sa sastanka u Pjongjangu severnokorejskog vodje Kim Džong Una i južnokorejskog predsednika Mun Džae Ina.

Pompeo je u svom saopštenju posebno pohvalio severnokreojsku odluku da završi već ranije najavljeno demontiranje poligona Tongšang-ri gde se testiraju motori raketa u prisustvu američkih i medjunarodnih inspektora, kao i predlog za trajno zatvaranje svih instalacija u Jongbijonu.

Kim Džong Un je rekao da je spreman da zatvori nuklearni kompleks, ali pod uslovom da Vašington preduzme odgovarajuće mere.

Pregovori SAD i Severne Koreje su bili u zastoju od sastanka Kim Džong Una i Donalda Trampa u junu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.