U trendu

Poništeno glasanje o pokretanju opoziva predsednice Brazila

Vršilac dužnosti predsednika Parlamenta Brazila poništio je danas glasanje poslanika od 17. aprila kojim je odobreno pokretanju procesa opoziva šefice države Dilme Rusef, saznaje se iz zvaničnih izvora.

Odluka Valdira Maranjaoa stvorila je potpunu konfuziju oko celog procesa. Po propisima, gornji dom Parlamenta, Senat, trebalo je da ove nedelje, na osnovu odluke poslanika donjeg doma, zvanično pokrene proces opoziva predsednice Rusef, optužene za manipulisanje vladinim računima radi prikrivanja državnog deficita.

Kada otpočne ta procedura u Senatu, onda se predsednica suspenduje s vlasti na šest meseci, do donošenja konačne odluke.

Posle današnje odluke vršioca dužnosti predsednika Parlamenta nije jasno šta će se dalje dogoditi.

Maranjao je kao razlog za ovu odluku naveo da je bilo neregularnosti tokom sednice donjeg doma kada su poslanici odobrili da proces opoziva može da se sprovede. On je rekao da će predložiti da donji dom ponovo glasa o tome, ali nije jasno da li će to biti prihvaćeno.

Maranjao je preuzeo mesto vršioca dužnosti predsednika parlamenta prošle nedelje pošto je prethodni predsednik parlamenta Eduardo Kunja suspendovan.

Reagujući na današnje vesti, Rusef je pozvala na oprez i rekla da „predstoji teška borba“.

Predsednica Brazila je ranije rekla da su pokušaji njenog smenjivanja jednaki pokušaju državnog udara i da su organizatori bivši predsednik parlamenta Eduardo Kunja i potpredsednik Republike Mišel Temer.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar