U trendu

Ponovljeni izbori nisu rešili političku krizu u Španiji

Konzervativna Narodna partija španskog premijera Mariana Rahoja pobedila je na ponovljenim parlamentarnim izborima, ali ni ovog puta nije osvojila dovoljno glasova da samostalno formira vladu.

Narodna partija je posle izbora u nedelju dobila 137 od 350 poslaničkih mesta, 15 više nego posle decembarskih izbora, dok su sve druge stranke osvojile manje glasova ili su dobile manje poslanika, ili oboje, prenosi Bi-Bi-Si.

Na drugom mestu je Socijalistička radnička partija (PSOE) sa 85 poslanika, pet manje nego posle decembarskih izbora, što je njen najgori rezultat, prenosi AP.

Iza nje su nova levičarska koalicija „Unidos Podemos“ (Zajedno možemo) s 71 poslaničkim mestom i stranka desnog centra Siudadanos (Gradjani) s 32 poslanika.

Unidos Podemos, koalicija komunista, Zelenih i partije Podemos nastale pre dve godine iz protesta zbog vladinih mera štednje, izgubila je više od milion glasova, nasuprot očekivanjma da će prestići socijaliste i postati druga najjača partija.

Novim izborima nije rešena šestomesečna politička kriza, nastala posle decembarskih izbora. Ni tada nijedna partija nije osvojila većinu, a ni posle pola godine pregovora medju strankama nije postignut dogovor o formiranju vlade.

Premijer Rahoj je, posle ponovljenih izbora, rekao da ima pravo da ostane na čelu vlade.

„Pobedili smo na izborima, tražimo pravo da vladamo“, rekao je sinoć Rahoj pred stotinama pristalica na skupu u Madridu.

Rukovodstvo partije će se danas sastati da razmotri kakve su im mogućnosti.

Španski kralj Filip Šesti će narednih sedmica održati konsultacije s liderima partija i verovatno nekome od njih poveriti mandat za sastav vlade.

AP navodi da bi najbolja opcija za Rahoja bila koalicija s partijom Siudadanos. Lider te stranke Albert Rivera je, medjutim, posle prošlogodišnjih izbora odbio da podrži bilo koju vladu koju bi predvodio Rahoj, ali je nedavno nagovestio da bi mogao da ublaži takav stav.

Čak i s njegovom podrškom, Rahoju bi bila potrebna podrška još nekih manjih grupa da bi imao većinu.

Španija nikada nije imala koalicionu vladu, a na vlasti su se decenijama smenjivale Narodna i Socijalistička partija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar