U trendu

Ponovo masovni protesti u Izraelu, u Tel Avivu se okupilo 100.000 ljudi

TEL AVIV – Sedmu nedelju zaredom, više od 100.000 Izraelaca izašlo je u subotu uveče na ulice kako bi protestovali protiv vladinog plana za reformu pravosuđa, najavljenu za naredne dane.

Centralni događaj je održan u Tel Avivu, gde je prisustvovalo oko 100.000 ljudi, a nekoliko stotina demonstranata je blokiralo autoput Ajalon na sat vremena, preneo je „Tajms of Izrael“.

Manji skupovi održani su u Haifi, Netanji, Ber Ševi, Ramat Hašaronu, Nes Zioni, Zihron Hakovu i Hercliji, dok su u Jerusalimu organizovana dva protesta protiv vlade.

Vladajuća koalicija se priprema da predstavi prve elemente paketa za reformu pravosuđa kroz prva od tri neophodna glasanja u ponedeljak, nakon što ih je prošle nedelje „progurala“ kroz parlamentarni odbor.

Organizatori protesta su proglasili ponedeljak „nacionalnim danom borbe“, kada će se, drugu nedelju zaredom, okupiti veliki broj ljudi ispred parlamenta, a biće demonstracija u brojnim gradovima.

Reforma pravosuđa nove vlade premijera Benjamina Netanijahua će povećati kontrolu nad pravosuđem, dozvoliti joj da preinači sudske odluke prostom većinom i daće joj punu moć da postavlja sudije, navodi izraelski list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar