U trendu

Ponovo otvoren predmet krivičnih prijava MANS-a

PODGORICA – Glavni specijalni državni tužilac Vladimir Novović ponovo je otvorio izviđaj povodom krivične prijave koju je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnela tom tužilaštvu još 4. februara 2009. godine protiv predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, predsednika Atlas grupe Duška Kneževića i još trojice, zbog sumnje da su počinili krivično delo pranje novca na organizovan način, potvrdio je podgoričkom portalu Libertas portparol Specijalnog tužilaštva, tužilac Vukas Radonjić.

Krivične prijave MANS je podneo još protiv Duška Bana, Željka Mihailovića i bivšeg direktora Uprave za sprečavanje pranja novca Predraga Mitrovića, a sve ih je odbacio Novovićev prethodnik Milivoje Katnić.

Libertas je imao uvid u izveštaj koji je Specijalno tužilaštvo dostavilo ovog proleća Evropskoj komisiji (EK) odgovarajući na njihov zahtev da objasne šta su preduzeli i šta su utvrdili povodom krivične prijave MANS-a.

MANS je krivičnu prijavu Specijalnom tužilaštvu jer sumnjaju da milion i po evra potiču iz krivičnog dela i da je taj novac poslužio kao garancija za dobijanje kredita od Pireus banke, jer Duško Ban i Željko Mihailović taj novac nisu direktno položili kod firme “Capital Invest”, koja je trebala garanciju u vidu keš kolaterala, ili direktno kod Pireus banke, koja je tražila garanciju za kredit.

Oni su, sumnja MANS, u nameri da prikriju poreklo novca, milion i po evra uplatili prvo kod Duška Kneževića (Comstel Limited sa Kipra), a zatim sa računa te firme na Kipru novac je prebačen na račun Pireus banke u Londonu kao garancija za dobijanje kredita firme “Capital Invest”.

MANS je u krivičnoj prijavi tužilaštvu naveo da smatraju da se radi o simulovanom pravnom poslu zaključenom između, s jedne strane Duška Bana i Željka Mihailovića, i s druge strane firme “Comstel Limited” koji su zaključili ugovor o investiranju, to jest kupovini akcija.

Sumnju da se radi o “prljavom“ novcu MANS bazira na konstataciji da su Ban i Mihailović vodili firmu “MIA“ iz Uba, koja je u vlasništvu Stanka Subotića, i pisanju zagrebačkog “Nacionala“ da su Ban i Mihailović uzimali 15 odsto profita od ove firme iz posla tranzita cigareta.

“Činjenica je da su predmetnih 1,5 milion evra prijavljeni Ban i Mihailović deponovali kod Raiffaisen banke u Luganu, tj. kod renomirane poslovne banke, govori i da je ta renomirana banka izvesno morala zahtevati dokaz o poreklu novca i svakako ne bi prihvatila novac čije je poreklo sumnjivo. Kako u tom delu nema dokaza koji bi predstavljali osnovanu sumnju da je novac stečen kriminalnom aktivnošću prijavljenih Bana i Mihailovića, a novinski članci ne mogu predstavljati dokaz, to samim tim nema ni dokaza koji bi predstavljali osnovanu sumnju ni za druga prijavljena fizička i pravna lica koja su bila u poslovnom odnosu sa Banom i Mihailovićem da su prikrivali porijeklo navedenog novca, iz kojih razloga je odbačena krivična prijava zbog nepostojanja osnovane sumnje da su prijavljena lica izvršili krivično delo pranje novca na organizovan način“, zaključak je prethodnog specijalnog državnog tužioca, a piše u izveštaju koji je tražila EK.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.